Сертификат за ваксинация срещу коронавируса представиха здравните власти. Той ще е с уникален номер, с QR код и с всички нива на сигурност.
Ако някой се опита да направи злоупотреба, тя е невъзможна, категоричен беше здравният министър Костадин Ангелов на демонстрацията по представянето му. Сертификатът, който беше показан, е на здравния министър, който вчера беше реваксиниран.
Всеки ваксиниран може да има достъп до сертификата си чрез електронен подпис. У нас такъв към момента имат около 200 хил. българи.

От началото на февруари личните лекари ще могат да го предоставят на тези, които имат поставена втора ваксина. Министърът обясни, че данните за човека, вида на поставената ваксина и други, свързани с процеса, се генерират автоматично.

Според министъра сертификатът ще отговаря на изискванията на всички държави-членки и беше категоричен, че България е готова в това отношение.

Ангелов не коментира дали представянето му ще се налага във връзка с някакви ограничения за пътуване, като посочи, че това са политически решения.

Ваксината е доброволна, свободното движение на хора е ценност на ЕС от самото му създаване, напомни той.

На брифинга беше представено и електронното пациентско досие към момента.

Министърът каза, че процесът по издаването на е-рецепти е бавен заради бавното внедряване на софтуера в аптеките. Към каря на март е-направлението ще бъде надградено и ще бъде възможно издаването му за всички диагностични процедури, извършващи се в доболничната помощ.

Към момента успяваме да се справим добре с контрола върху епидемията, отчете Ангелов.

Днес на срещата при премиера шефът на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски съобщил, че всеки пети PCR тест е подозрителен за новия щам на вируса.