COVID-19 е водещ проблем в целия свят през последната година. Инфекцията протича с безсимптомни, леки, умерени, тежки и критични форми. В зависимост от клиничните прояви лечението е различно. Интерес представлява темата за ролята на антибиотиците в терапевтичния процес. С въпроси по нея се обръщаме към доц. Сашка Михайлова, микробиолог в медицинска лаборатория „ЛИНА“.

- Какво представляват антибиотиците?

- Това са химични субстанции, които убиват или потискат растежа на бактериите. Използват се за лечение на инфекциите, които бактериите предизвикват.

- Причинителят на COVID-19 е вирус. Защо антибиотиците се коментират като използвано средство?

- Вирусът SARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) е причинител на настоящата пандемия. Навлиза в човешкия организъм през горните дихателни пътища. При достигане до долните дихателни пътища, предизвиква пневмония. Когато един амбулаторен пациент се появи за първи път със съмнение за пневмония, е трудно да се прецени бактериален или вирусен е причинителят. Преди появата на пандемията водещи етиологични агенти на пневмония, придобита в обществото, бяха бактериите – Стрептококус пневмоние, Хемофилус инфлуенце, Мораксела катаралис, Стафилококус ауреус и др., които се лекуват с антибиотици. Проучванията показват, че по време на пандемията повечето пневмонии са вирусни. Добавянето на бактериален причинител, т.нар. бактериална ко-инфекция, се среща при по-малко от 10% от амбулаторните пациенти с COVID-19 пневмония. Ето защо се препоръчва да се положат максимални усилия за доказване на бактериален причинител преди започване на антибиотична терапия при пациенти с установена COVID-19 пневмония. В тази насока лаборатория „ЛИНА“ предлага микробиологично изследване на храчка, което включва и антибиограма при нужда.

- Заболяването COVID-19 получи пандемично разпространение. Не може ли за такава „специална“ инфекция да се вземе антибиотик?

- Не, дори и в тази ситуация не се препоръчва профилактично използване на антибиотици. Главната причина е опасността от увеличаване на резистентността на бактериите към тях. Много хора в света биват инфектирани със SARS-CoV-2. Ако всички те приемат антибиотик като „застраховка“, бактериите на планетата ще бъдат подложени на голям натиск. В такъв случай, бактериите ще намерят начин да развият още по-голяма устойчивост. Сега, когато имаме възможност за имунопрофилактика с ваксини, трябва да мислим и за бъдещето. Не бива да пренебрегваме постиженията на съвременната медицина. Без ефективни антибиотици подлагаме на риск успеха от оперативните интервенции и трансплантациите на органи.

- Какви са страничните ефекти на антибиотиците върху човешкия организъм?

- Дори когато са показани, антибиотиците имат нежелани ефекти. Най-често те засягат храносмилателната система и включват: повръщане, гадене, диария, коремна болка, подуване на корема и загуба на апетит. Като основен проблем в световен мащаб се дискутира дисбаланса на чревната микробиота и инфекцията с Клостридиум дифициле. Аз имах възрастна пациентка с COVID-19, която беше лекувана с няколко антибиотика поради тежка пневмония. След изписване от болницата разви колит с диария, коремна болка, висока температура и дехидратация. В такива случаи трябва да се мисли за Клостридиум дифициле и да се търси във фецес. Лаборатория „ЛИНА“ предлага бърз тест за доказване на Клостридиум дифициле и неговите токсини. Позитивирането му позволява навременно поставяне на диагнозата и започване на адекватно лечение.

От „ЛИНА“ напомнят, че в лабораторията се извършва целият спектър от изследвания за новия коронавирус.