България ще получи 2 млн. дози ваксини срещу COVID-19 от шведската компания „Янсен“. Това става възможно след като депутатите ратифицираха споразумението за закупуването на ваксините, внесено от МС. Страната ще вземе 2 млн. дози ваксина вместо първоначалните 3,1 млн., тъй като през октомври се отказахме от поръчката към шведската фирма.

В мотивите си кабинетът напомня, че ЕК е сключвала предварителни споразумения с производителите на ваксини, съдържащи задължение за придобиване на дози ваксина. На 14 октомври България се отказва от договор с "Янсен". По-късно от ЕК пристига уведомление, че от целия ЕС само ние не искаме да се включим.

Именно затова сега получаването на дози от тази ваксина ще бъде реализирано чрез две споразумения за препродажба от и между България и Швеция и "Янсен". А ваксините ще получим чрез преразпределение от Швейцария, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Наред с това НС одобри и решение за участието на България в споразуменията за ваксини срещу COVID-19 между ЕК и други две компании - "КюърВак" и "Модерна".

Междувременно белгийският държавен секретар Ева де Блекер огласи цените на ваксините, което впоследствие изтрила от социалните мрежи, тъй като информацията е поверителна. Според огласените данни доза от ваксината на „Астра Зенека“ струва 1,78 евро, на „Пфайзер“ - 12 евро, на „Модерна“ - 18 долара. Посочените данни са част от предварителните споразумения за доставка, подписани от ЕК.