От днес има възможност всеки общопрактикуващ лекар да издава електронна рецепта. Това каза на брифинг заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

„Модулът, който държавата имаше ангажимент да разработи, съвместно с Националния системен интегратор вече е факт и работи. Рецептите не заменят физическия преглед на лицата при общопрактикуващи лекари. Лицата продължават да минават на преглед. За всеки преглед ще се издава амбулаторен лист. Електронната рецепта само опосредства и подпомага работата на лекарите и на аптеките. Тя е средство, което улеснява и пациентите. Тя ще позволи да има много ясна информация за всички назначени и предписани лекарства, електронно отразени, ще има пълна прозрачност за това какви лекарства са предписани и назначени“, подчерта тя.

Начева обясни, че единствените случаи, в които се допуска неприсъствие на пациент в кабинета на общопрактикуващия лекар при издаване на електронна рецепта са свързани с COVID заболяване и ако човекът е постъпил като пациент в болница.

„По никакъв начин издаването на електронна рецепта не трябва да се свързва с прекратяване на лечението и посещението на лица в кабинетите на общопрактикуващите лекари“, допълни зам.-здравният министър.