Отпускане на мерките срещу COVID-19 по коледните празници може да се превърне в една от трагедиите на живота ни, смята доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация у нас.

„Мисля, че трябва да имаме здрав разум в тези времена и да не се поддаваме на емоциите си. В момента положението в България не е добро и позицията на здравния министър отразява необходимостта от опазване живота и здравето на хората“, категоричен беше той пред bTV.

Околийски добави, че ако все пак противоепидемичните мерки бъдат отпуснати покрай Коледа ефектът би бил опустошителен за България, „какъвто започва да става“.

„Това празнуване и ексесивно желание на хората да компенсират тези несполуки покрай коронавируса много бързо може да се превърне в едно тъгуване по загуба на близки, в това да трябва да търсим помощ по болниците“, каза Околийски.

Относно приравняването на антигенните тестове с PCR-ите, Околийски коментира, че е категорично за идеята. Той смята, че тези данни няма да изкривят статистиката у нас.

„Броят на заразените и без това е много висок. Нужна е по-добра картина“, добави той. По думите му Словакия, която е съпоставима с България, има изключително добри резултати именно след тестуване с антигенни тестове.
Там коронавирусът е под контрол, защото установиха рисковите пациенти, изолираха ги. Това е начинът за справяне с пандемията“, поясни Околийски.