Във Великобритания започна масовата ваксинация с препарата на "Пфайзер" и "Байонтек", но на три групи хора не се препоръчва да прибягват до нея, съобщиха световните агенции.

Това са на първо място хора със застрашаващи живота алергични реакции, бременни жени и деца.

Предупреждението за алергиите дойде, след като още в първия ден от кампанията на Острова двама медицински работници получиха симптоми на анафилактичен шок, макар и в много по-лека форма от обичайната.

Според специалистите става дума за изключително рядък страничен ефект от каквато и да било ваксина. Независимо от това експертите смятат, че пациенти с алергии към храни и лекарства не бива да се инжектират, а ако имат реакция след първата доза, не трябва да получават втора.
Въздържането от имунизиране при бременните пък се дължи на липсата на достатъчно данни. Така че за момента се препоръчва на вече бременните или онези, които планират бременност в близките 3 месеца, да избягват убождане с препарат против COVID-19.

Тъй като децата карат леко, а при тях също не са провеждани изпитания за въздействието на ваксините, препоръката е да се прибягва до имунизиране само на изложени на много голям риск от зараза малолетни. В тези случаи проблемите и възможните последици задължително се налага да се обсъждат с родителите.