Според специалисти, в областта на дерматологията, някои храни и напитки могат да оставят сериозен негативен отпечатък върху кожата. Допитахме се до мнението им кои хранителни продукти е нужно да избягваме, когато искаме да поддържаме кожата си в отлично състояние или се борим с акне, розацея и други кожни проблеми.

Млечни продукти

Изследвания и голям брой проучвания показват, че има пряко взаимодействие между появата на акне, при възрастни жени и консумацията на краве мляко (особено, когато то е обезмаслено). Млечните продукти често могат да започнат възпалителни процеси в тъканите, което означава, че те имат способността да обострят кожно състояние като акне например. Важно е да се отбележи, че тези проучвания са пряко обвързани с консумацията на краве мляко и не включват в становището си овче и козе продукти.

Протеинов шейк

Протеиновите шейкове са чудесни за изграждане и поддържане на мускулните тъкани, но изследвания показват, че някои видове протеини, по-конкретно суроватъчните, могат да причинят поява на акне. Ако забележите, че състоянието на епидермиса ви се влошава след кратка употреба на протеин, по-добре преустановете приема му и се опитайте да добавите повече хранителни продукти, богати на протеин в диетата си.

Люти храни

Лютите подправки могат да влошат състоянието на кожа, страдаща от розацея. Всякакви храни, които карат кръвоносните съдове да се разширяват и причиняват зачервяване, могат да доведат “пламване” на епидермиса. Този ефект имат също алкохолът и топлите напитки. Ако се чудите как дерматолозите се справят с раздразнението, ето тук: makeup.bg/brand/25215/ можете да откриете една от любимите им марки.

Безалкохолни напитки

Ако досега сте чували, че тези напитки са вредни за талията и добрата фигура, време е да добавите към списъка и кожата. Независимо дали ще изберете диетична или обикновена напитка, тя несъмнено може да доведе до възпаление. В допълнение, газираните напитки дехидратират епидермиса и могат да предизвикат преждевременно стареене.

Захар

Знаете ли, че приемът на захар в големи количества може визуално да състари кожата ви? И не само, като всички високогликемични храни, сладките лакомства бързо повишават кръвната захар, което може да доведе до образуване на възпаления и евентуално втвърдяване на колагеновите влакна.