Плащанията към общинските болници са увеличени с 8% за девет месеца, въпреки че дейността им е намаляла с 12 на 100, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

Той обясни, че след обявяването на извънредното положение заради коронавируса правителството е насочило усилията си към подкрепа на болничния сектор. Сред мерките били повишаването на цените на клиничните пътеки и допълнителните плащания от НЗОК за болниците.

По думите му средствата към общинските болници са били в размер на 234 млн. лв., включително 12 млн. лв. за работа при неблагоприятни условия, а над 36 млн. лв. са осигурени от бюджета на здравното министерство за лечебни заведения в отдалечени и труднодостъпни райони. Само през последния месец са одобрени още 50 млн. лв. за болниците, а 7 млн. лв. са предоставени за непредвидени разходи и ефективен отговор на създалата се епидемична ситуация.

Здравният министър съобщи още, че проектът за модернизиране на спешната помощ се изпълнява в срок. Общата му стойност е 163 млн. лв., а крайният срок е 23 октомври 2021 г. По линия на проекта ще бъдат доставени линейки, ще бъде осигурено оборудване и ще се финансира ремонтът или изграждането на центрове и филиали за спешна помощ.

Министър Ангелов отговори и на питане относно ваксините срещу COVID-19. Той напомни, че през месец август Европейската комисия беше оправомощена да сключва договор за ваксини от името на страните членки. Към момента нямало препарат, който да е преминал всички фази на проучване, но по думите му Министерството на здравеопазването вече е предприело действия по изготвяне на правила и указания за съхраняването, прилагането и обхвата на ваксините, както и за медицинските специалисти, които ще извършват ваксинирането.

„За българското правителство е изключително важно тогава, когато бъдат регистрирани ваксините в Европейската агенция по лекарствата, всички видове ваксини, които правителството ще одобри по линията на Европейската комисия, ще се прилагат безплатно и доброволно на територията на България за всички български граждани”, съобщи Ангелов.

Преди до отговори на поредния депутатски въпрос, министърът използва възможността да коментира факта, че от БСП по-рано днес внесоха искане за изслушване на премиера Бойко Борисов заради евентуалната водна криза в Бургас.

„Току-що разговорях с кмета на град Бургас. Няма никаква опасност от водна криза в града. Не знам кой говори, защо говори”, заяви Ангелов.