Навсякъде на Балканите, с изключение може би на Гърция, броят на новозаразени и починали от COVID-19 се увеличава и не вдъхва нищо оптимистично, повечето държави на полуострова въведоха сериозни ограничения в опит да овладеят ситуацията. Ето как изглеждат нещата в съседните ни държави.

ГЪРЦИЯ

Вчера е бил първият ден, в който се наблюдава изравняване на кривата на заболеваемостта в Гърция и ако тенденцията се запази и през следващите дни, се очаква бързо спадане на новите случаи на коронавирус, след което правителството ще изработи план за вдигане на ограниченията.
Целта на гръцкото правителство е в началото на декември да бъдат отворени училищата от всички образователни степени и търговията на дребно, заяви пред телевизия Скай правителственият говорител Стелиос Пецас."
Той каза, че това ще е възможно там, където няма увеличен епидемиологичен товар.
На следващ етап ще бъдат отворени кафенетата и ресторантите. Пецас обаче уточни, че ще бъде много трудно да заработят отново баровете и развлекателните центрове заради голямото струпване на хора в тях.
Пецас не изключи да има и следващи периоди на затваряне, но отбеляза, че важното е, че пазарът ще отвори от 1 декември. "Училищата имат нисък епидемиологичен товар и ще са първата вълна на дейности, които ще бъдат отворени, както и търговията на дребно, която не изглежда да се свързва с увеличено предаване (на заразата), докато ресторантьорството и заведенията за обществено хранене ще са накрая", каза той.
По-конкретно за заведенията Пецас подчерта, че "ресторантите и кафенетата са в плановете ни да отворят за Коледа със (строги) правила и работно време. Където има правостоящи (клиенти) и струпване, барове и увеселителни заведения, е трудно да отворят".
Ден преди това Гръцката национална организация за обществено здраве оповести 2198 нови случая на коронавирус за денонощието, съобщи АНА-МПА. С тях от началото на пандемията общият брой на заразените в Гърция достигна 76 403. На командно дишане в болница се намират 400 души. Досега в резултат на пандемията в Гърция са починали над 1165 души.

След като в Гърция бяха въведени допълнителни ограничения заради разпространението на коронавирусната инфекция - затваряне за две седмици от понеделник на детските градини и началните училища, властите засилиха и контрола върху спазването на полицейския част (от 21 ч. до 5 сутринта), прибягвайки дори до арести, предаде АП.

В Солун двама чуждестранни студенти, които са в Гърция по обмен, бяха арестувани в петък миналата седмица в 22.30 ч. за организиране на парти в апартамента, в който живеят, и веднага, още на място, глобени по 300 евро. 24-годишният палестинец и 21-годишната жена от Франция получиха вчера условни присъди от две години и два месеца затвор. Техните 15 гости, всичките студенти от Западна Европа, бяха глобени по 300 евро, но не бяха арестувани.

Преди броени дни Духовният съвет, който управлява манастирската общност в Атон, реши да затвори манастирите за всички поклонници най-малко до края на този месец, за да предпази монасите от коронавируса.

В съобщение до игумените на двайсетте манастира се казва, че достъп до манастирите ще имат само определен брой служители, и то само със специална покана.

ТУРЦИЯ

Междувременно Турция реши да затегне мерките в борбата срещу разпространението на коронавируса на фона на драстичното увеличаване на случаите на заболелите в страната.
Мерките бяха обявени късно във вторник от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
Той посочи, че ограниченията са в духа на препоръките на специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса.
Най-важната от тях е частична забрана за излизане навън през уикендите. "След 20 ч. сме си у дома", пише в. "Акшам", като пояснява, че през почивните дни ще бъде в сила полицейски час от 20 часа вечерта до 10 сутринта.
Отменят се присъствените занятия в училищата. Учениците ще продължат да учат онлайн до края на първия срок, който приключва през януари 2021 г. За неопределен срок се затварят също кварталните кафенета. Моловете, магазините, фризьорските салони ще работят от 10 сутринта до 20 вечерта. Ресторантите ще предлагат или доставят само храна за вкъщи.
До края на тази година ще останат затворени кината, концертните зали, театрите, спортните салони, спортните площадки и пр. Мачовете и състезанията ще протичат без публика.
Въведените мерки предвиждат забрана за излизане на възрастните над 65 г. и децата и младежите под 20 г. с изключение на интервала между 10 и 16 часа през деня.
Удължава се и въведената преди това забрана за тютюнопушене навън.
Ердоган предупреди, че може да се добавят още ограничения, ако тези се окажат недостатъчни.
3819 случая на COVID-19 са установени в Турция за денонощие. Още 103-ма души са починали през последните 24 часа, с което броят на жертвите на коронавируса в Турция достигна 11 704 души.

Не се предвижда затваряне на Капъкуле и другите гранични пунктове с България и Гърция заради епидемията.

СЪРБИЯ

В Сърбия за 24 часа са регистрирани 4994 нови случая на зараза с коронавирус и са починали 24 души, съобщиха сръбските медии, отбелязвайки, че това е най-лошият ден от началото на пандемията в страната. Общият броя на починалите достигна 1054 души.

Епидемиологът д-р Предраг Кон заяви в телевизионно интервю, че епидемията в Сърбия не е под контрол, а ситуацията в Белград е критична. "Здравната система вече не може да функционира нормално. Бил съм и на фронта, преживяхме бомбардировките, но това е несравнимо по-тежко за системата", подчерта той.

От вторник вечерта в Сърбия влязоха в сила новите мерки за борба с COVID-19 - всички обекти от сферата на услугите, освен аптеки, бензиностанции и ресторанти, които доставят храна за вкъщи, трябва да бъдат затворени в 21 часа. Тази мярка ще действа две седмици - до 1 декември, а ако епидемиологичната ситуация дотогава не се успокои, ще последват нови, още по-драстични мерки.

Ключовата мярка, която бе приета в неделя на заседание на правителството, се отнася до намаляване на работното време на кафенета, ресторанти, кубове, магазини, кина, театри. Работното време се намалява за трети път и сега те ще трябва да работят до 21 часа, а не до 23 часа.

Местните епидемиолозите са предложили училищата да бъдат затворени тази седмица, но било преценено, че за момента това не е необходимо. Обмисля се вариантът зимната ваканция да бъде от 19 декември до 20 януари и по този начин да се обхванат и католическата, и сръбската Коледа.

Премиерът Ана Бърнабич заяви, че за момента не се обмисля забрана за излизане на хората навън, но ако се наложи, това ще е следващата мярка в борбата против коронавируса. Обмисля се също задължително носене на маски и на открито, каза тя, но посочи, че повече вярва в съзнанието на хората, отколкото на политиката на санкции. "Сложете си маска и на открито, ако видите, че не може да спазвате дистанция", призова тя.

Заместник кметът на Белград Горан Весич предупреди през уикенда, че започва стриктно следене спазват ли се мерките за задължително носене на маски в градския транспорт, и гражданите, които ги нарушат, ще бъдат санкционирани.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

В Северна Македония също бе намалено работното време на баровете и ресторантите до 21 часа, забранено е събирането на повече от четирима души след 21 часа. Решението е в сила и за заведенията по бензиностанциите и не се отнася за летищата в Скопие и Охрид.

Разрешава се доставката и продажбата на храна на гишета. На гражданите се препоръчва да се въздържат да излизат навън след 21 часа, освен при необходимост.

През уикенда в Северна Македония само за ден бяха глобени 692 души за нарушаване на задължителната мярка носене на защитна маска.

РУМЪНИЯ

Според данни от вторник броят на заразените с новия коронавирус в Румъния нарасна с 8262 за 24 часа до общо 373 474 души. Обработените тестове за денонощието са 31 082, тоест 26,58 % са положителни.

Починалите с коронавирусна инфекция за денонощието са 186, а общият брой на смъртните случаи от началото на пандемията нарасна до 9261.

За нарушаване на разпоредбите на закона за превенция и борба с последиците от пандемията са наложени 7633 глоби на обща стойност 1 308 631 леи през последното денонощие.

В Румъния тече остра дискусия относно състоянието на здравеопазването, заради пожара в събота вечерта в интензивно отделение за COVID-19 в град Пятра Нямц (загинаха 10 души, а няколко пострадаха), като общият тон в медиите е, че става дума за катастрофа.

Във вторник министърът на здравеопазването на Румъния Нелу Татару заяви, че 80 процента от мениджърите на болници в Румъния трябва да бъдат сменени, а координацията на лечебните заведения трябва да се поеме отново от министерството на здравеопазването.

Здравният министър посочи, че реформата в здравеопазването трябва да бъде радикална - както на законодателно равнище, така и на равнище администрация на болниците.

В понеделник сутринта 356 пациенти с Ковид-19 са били интубирани.

Основната ни грижа е увеличаването на леглата в интензивните отделения, каза Татару.

Броят на пациентите с Ковид-19 в интензивни отделения в Румъния достигна в началото на седмицата рекордните за страната 1187 души, при общо хоспитализирани 13 467.

Над 360 000 са заразените в страната от началото на пандемията, а смъртните случаи са над 9000.