Американската фармацевтична компания "Пфайзър" и партньорите й от немската "Бионтек" възнамеряват още през месец ноември да подадат заявка за регистрация на тяхната ваксина срещу коронавируса, предадоха световните агенции.

"Бионтек" публикува междинните резултати от изпитанията на новия препарат. Според нейни данни рискът от зараза от Ковид-19 при прилагане на ваксината е с 90 процента по-нисък, отколкото при тестове с плацебо.

Компаниите ще подадат заявка за регистрация на продукта пред американското Управление за контрол на храните и лекарствата следващата седмица.

"Нашите прогнози включват производството на 50 милиона доза ваксини през 2020 г. и до 1,3 милиарда през 2021 г.", заявиха то "Бионтек" .Новият препарат се причислява към групата на тъй-наречените генни ваксини, съдържащи в себе си генетична информация за нейния възбудител.


Действието на ваксината е било измерено, като е бил сравнен броят на инфектираните с Ковид-19, които са били ваксинирани с препарата, в сравнение с контролна група, получила плацебо. Процентът е бил получен 7 дни след втората доза и 28 дни след първата ваксинация.

Това е междинен анализ, изтъква Асошиейтед прес. Тестовете отразяват резултатите от 94 инефектирани в проучване, което обхваща около 44 000 души в САЩ и пет други държави.