Теоретичната част на българска ваксина срещу коронавируса в голяма степен е завършена. Много скоро България ще има прототип на ваксина и предстоят предклинични изпитвания върху животни. След това ще бъде необходима ангажираност от държавата и фирма, която да произвежда ваксината. За целта ще трябва да бъдат отделени няколко милиона.
Това стана ясно от думите на ръководителя на департамент ''Имунология'' в Института по микробиология към БАН доц. Андрей Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

"Всеки лев, евро или долар, даден за ваксини, впоследствие се връща в икономиката като много по-големи печалби. Не мисля, че държавата не знае какво се случва, има достатъчно популярност на нашите усилия. Ще очакваме адекватност като поведение", заяви той.

Доц. Чорбанов не е сигурен, че ваксината на фармацевтичната компания "Астра Зенека" ще бъде за масово ползване, тъй като имало редица тестове, които трябва да се направят. Ако първа и втора фаза са по-бързи, то в крайния етап, когато се тества колко от 100 ваксинирани ще се разболеят, това бил ефективният тест.

"Продуктът ще е толкова безопасен, колкото и нова генерация грипни ваксини, които за съжаление не са ефективни. Ваксината е специфичното средство, което би направило превантивна защита на цялото население. Всичко останало е терапия, когато хората са болни и вирусът е проникнал в тях. Няма нито едно лекарство, което може да бъде сложено като "златен" стандарт за лекуване", обясни ученият в студиото на "България сутрин".

По думите му задаващите се зимни вируси биха имали негативен ефект. На пазара има PCR китове, които разграничават грипните вируси и коронавируса, отбеляза той.

Според доц. Чорбанов няма никаква ползва от препоръчваните антигенни тестове. Те могат да покажат дали човек е развил инфекция, само че имаме близка среща с коронавирусите и всеки ги прекарва. Това щяло да доведе до жестоко объркване.

"Огромният брой от хората, прекарали вируса, изобщо не образуват антитела. Ще има фалшиво позитивни и фалшиво негативни. Проблемът е, че тестването на Т-клетъчен имунитет е скъпо", поясни ученият от БАН.

От Националния оперативен щаб призоваха да добавим витамин Д към вече добре познатите ни три Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина.

"Тук вече ще се съглася с Щаба. Витамин Д наистина е много важен фактор. Той е проблем на съвременното общество, прекарваме страшно много време затворени в офиси. Имаме дефицит на витамин Д, който води до списък с усложнения в имунната система. Но това не е безвреден витамин, трябва да бъде ползван при консултация с лекар. Не е нещо, което човек сам да си купува", коментира доц. Чорбанов.

"Вирусът показа много добре, че обществото ни никак не е функционално добре по отношение на здраве. Много от заболяванията, които наричахме хронични, когато проникна вирусът, разбрахме, че тези групи са страшно уязвими", каза още той.