При голяма част от хората, заразени с COVID-19, болестта преминава бързо, за около две седмици. Но има и една група болни, които се борят със симптомите по-дълго, отколкото се очаква. Според ново проучване, прегледано от BBC, старостта и наличието на широк спектър от първоначални симптоми увеличава риска от така наречения "дълъг COVID".

Според проучването един на всеки 20 заболели се бори с коронавируса повече от 8 седмици. Проучването, ръководено от д-р Клер Стивс и проф. Тим Спектор от King’s College London, анализира данни от 4182 потребители на приложението COVID Symptom Study, които постоянно са обновявали състоянието си, след като са дали положителна проба за коронавируса.

Жените са два пъти по-застрашени да страдат от симптоми на COVID-19, които продължават повече от месец, в сравнение с мъжете - но само до около 60-годишна възраст, когато нивото на риска стават сходен.

Старостта също е свързана с повишен риск от дълъг COVID, като около 22% от хората на възраст над 70 години страдат в продължение на четири седмици или повече, в сравнение с 10% от хората на възраст между 18 и 49 години.

При жените във възрастовата група между 50 и 60 години тези два рискови фактора изглежда се комбинират: Те са осем пъти по-склонни да получат трайни симптоми на COVID-19 в сравнение с 18- до 30-годишните. Най-голямата разлика между мъжете и жените обаче се наблюдава сред тези на възраст между 40 и 50 години, при които рискът от развитие на дълготраен COVID при жените е двойно по-висок от този при мъжете.

"Наличието на повече от пет различни симптоми през първата седмица е един от ключовите рискови фактори", казва д-р Клер Стивс от King’s College London пред BBC.

"От ранните данни видяхме, че мъжете са изложени на много по-голям риск от тежко развитие на болестта и, за съжаление, смърт от коронавируса, но изглежда, че жените са по-изложени на риск от дълъг COVID", допълва още д-р Стивс. С изключение на астмата и белодробните заболявания, други съпровождащи болести не са причина за развитие на дълъг COVID. На по-голям риск са изложени и хората с наднормено тегло.

"Моделът е подобен на този, който виждаме при автоимунните заболявания", казва д-р Тим Спектор. "Болести като ревматоиден артрит, заболявания на щитовидната жлеза и лупус са два до три пъти по-чести при жените до непосредствено преди менопаузата и след това процентите стават по-сходни с тези при мъжете." Неговото предположение е, че начинът, по който имунната система реагира на коронавируса при мъжете и жените може да обясни тази разлика.