Личните лекари вече ще имат право да издават направление за PCR тестове като това ще става онлайн. "Нещата са от наша страна приготвенти даже имаме нещо като демо версия. Предстоят разговори с представители на Министерство на здравеопазването, както и с представители на Информационно обслужване. Надявам се скоро да бъде факт", каза пред БНТ зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

По думите му, към този момент цялата борба с ковид епидемията се води с бюджета на НЗОК, обясни той. "В момента даже има и средства в резерва ва бюджета. Допълнителни средства могат да се осигурят от фонове за борба с коронавируса, както и от дарения.", уточни той.

"Тестването, лечението на пациенти на всички нива изисква финансов ресурс", каза лекарят.

Предложенито е направление да се издава само при клинични прояви на симптоми на болестта не на котактни или други пациенти, които просто желаят да си направят тест. Той припомни, че всяко направление се издава по преценка на лекаря, а не по искане на пациента.

Има искане да се заплаща на личните лекари по 70 лева на пациент, ако е под карантина и по 5 лева за всяка консултация - по телефона или на живо. Д-р Брънзалов смята това предложение за достатъчно аргументирано, защото тази стойност е съизмерима с цената на три трамвайни билета. Той припомни, че 30% от починалите медици от коронавируса са лични лекари.

"Ние също страдаме от липса на кадри в нашата система. Наши колеги са заболели, техните заместници са заболели и ние нямаме алтернатива. Има пациенти, които няма кой да поеме", обясни докторът.

"Предложенията ни са базирани на хората, които реално говорят с пациенти, заболели от ковид, защото това е големият процент. 15% са в болница, а останалите кой ги лекува?", попита той.

Д-р Брънзалов уточни, че е прегледал много хора с варицела, но там има траен имунитет, докато тук ситуацията не е такава.

Намаляването на карантината от 14 на 10 дена той определи като правилно решение.