Сдружението на общопрактикуващите лекари предлага личните лекари да не издават направления за PCR тестове по желание на пациентите. От там настояват тестове да бъдат назначавани единствено на хора с оплаквания, характерни за COVID-19 и това да бъде възможно по електронен път.

От Сдружението предлагат още комбинираните тестове за грип А, грип Б и коронавирус да бъдат извършвани само в специализирани лаборатории, обясни председателят доц. Любомир Киров.

"Ние нещо правим, но не трябва да правим тестове в кабинетите си, а да назначаваме тестове и то по електронен път. Ще даваме направление, тоест хартията, както досега, представяте ли си какво ще се случи? Ами всички хора с такива оплаквания, които трябва да се изследват, ще се изсипят в коридорите. Това би довело до повишаване на риска както за хората, така и за нас", коментира той.

Продължават преговорите между Сдружението на общопрактикуващите лекари и Министерството на здравеопазването. До края на месеца ще станат ясни критериите, по които от началото на ноември личните лекари ще могат да издават направления за PCR тест.