Ресторантьори и собственици на заведения ще залагат на засилена дезинфекция, за да опазят живота и здравето на своите клиенти по време на втората вълна на коронавируса. Това стана ясно на онлайн среща на представителите на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и държавния здравен инспектор доц. д-р д.м. Ангел Кунчев. Целта на инициативата е да популяризира най-важните мерки в индустрията в условията на пандемия, като събитието се организира от Националната пациентска организация и е част от поредицата уебинари, насочени към работодатели и служители, заетите в сферата на услугите, работещите в обществените институции и др.

„За нас е изключително важно да се спазват противоепидемичните мерки, за да преодолеем коронакризата възможно най-бързо. Всеки собственик на заведение и неговите служители имат интерес от това. Радващо е, че до момента няма нито едно огнище на вируса в заведение и аз съм убеден, че една от причините за това е дисциплинираното поведение на повечето колеги“, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

„Към момента препоръката към управителите и собствениците на заведения е да следят дали продуктът, който са избрали за дезинфекция на техните обекти притежава номер на издадено разрешително от Министерството на здравеопазването“, сподели държавният здравен инспектор д-р Кунчев. Той допълни, че за заведенията, където се сервират храни и напитки, има работещ алгоритъм за спазване на противоепидемичните мерки и дезинфекцията. Според него, използваните в обектите дезинфектанти трябва да бъдат разрешени от министъра на здравеопазването, да бъдат задължително етикетирани от производителя, като на етикета следва да бъдат посочени данните за тяхното предназначение, изискванията относно начина на използване, дозирането и условията за безопасно съхранение, както и номерът на издаденото разрешение. Съгласно същите тези правила, и с цел превенция на разпространението на COVID-19, следва да се използват дезинфектанти с доказано вирусоцидно или частично вирусоцидно действие, какъвто е коронавирусът. Освен това, в зависимост от обектите и повърхностите, които ще бъдат третирани, дезинфектантите трябва да бъдат разрешени за Продуктов тип 2 „Дезинфектанти и алгициди, които не са предназначени за пряка употреба върху хора или животни“ и за Продуктов тип 4 „Област на употреба, свързана с храни и фуражи. Има продукти, които отговарят едновременно и на двете категории действие. Именно те са подходящи за дезинфекция на повърхности като маси, столове, дръжки на врати, барове, плотове и повърхности в помещения/кухни за приготовление на храни и други подобни.

Друга мярка за защита на клиентите би могла да бъде обикновените почистващи продукти, използвани в рутинните санитарно-хигиенни дейности, да бъдат заменени с дезинфектанти. „Препаратът за дезинфекция на повърхности трябва да бъде с поне 70 на сто спиртно съдържание и е течен, тъй като алкохолът е сред най-ефикасните и безопасни химикали, които намаляват ефективно патогените, включително и коранавируса“, допълни в заключение държавният здравен инспектор.

Препоръките на здравните власти са да има диспенсъри с дезинфектант на възможно най-много точки в заведенията. Мярката е насочена както към посетителите, така и към персонала.

Дори за ръце, специалистите препоръчват продукти на течна основа с минимум 70% етилов спирт. Така дезинфектантът достига по-добре до гънките на кожата и се разнася по-ефективно. Желателно е в препарата да има и протектор за кожа, тъй като се грижи за здравето на епидермиса. Най-често използваният, и препоръчван от СЗО, е глицеринът. Много често в търговските марки се влагат и други съединения, например аромати и оцветители, които нямат отношение към дезинфекциращото действие на продукта. Това обаче е проблем, защото те предизвикват алергии, ето защо трябва да се търсят продукти с вложени безвредни природни съставки, като например добре познатата лавандула, съветват експертите.