Няма да има грипни ваканции, а учене в дистанционна среда. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

"Няма клъстери в училище. Броят на случаите в там са доста по ниски спрямо тези в обществото. Няма да има затваряне на училища, когато има много заразени, ще се преминава в онлайн форма на обучение. Ако е много голяма заболяваемостта, ще се затворят за карантина училища, а после отново ще се учи", разясни още доц. Кунчев. Той уточни и че срокът за амбулаторните карти, съдържащи информация за здравословното състояние и ваксините на децата изтича днес, но могат да се подават и през октомври, за да няма струпване пред лекарските кабинети.

„Ние наблюдаваме много показатели, броят на заразените расте, около 30% е за последната седмица, до къде ще стигнем, ще видим, зависи и от нас самите", обясни още доц.Кунчев. Разбира се, че има разминаване между лекари и политици, ние виждаме само лекарската част, политиците мислят и за икономиката и за ред други неща. Ще търсим баланса да не губим работни места, да не страда икономиката, но и да овладеем ситуацията с COVID-19“, каза още Кунчев. Той добави, че препоръката е да се носят маски, те са различни по вид и предпазват по различен начин.

"На повечето места обаче не се носят. Няма как само чрез контрол да се ограничи заразата, това е и лична отговорност към собственото здраве, и към това на другите. Премиерът на доста места носи маски, а когато не носи, веднага има реакция", обясни доц. Кунчев. Той даде пример, че вчера са направени актове и на 2 политически партии. Според доц. Кунчев засега няма нужда да се променят мерките, но всичко зависи от ситуацията.

"Малък е опитът ни с този вирус, не може да се планира много напред във времето. Дано да има по-скоро ваксини, те ще са безплатни за хората, които искат да се ваксинират", каза още главният държавен здравен инспектор. той изтъкна, че личният лекар и сега може да назначи тест за коронавирус, но трябва РЗИ да разреши това, затова процедурата трябва да се облекчи. Кунчев обясни, че има тестове, които са комбинирани за грип и коронавирус и това ще помогне много предвид ситуацията в момента и предстоящите грипни епидемии.

"На тестовете не трябва да вярваме на 100%, зависи от вида им. Но, те са важни за правилна и навременна диагностика", каза той.

Според доц. Кунчев някои страни в Европа са установили, че човек не е заразен на 5-6 ден след заразата. Затова с 14 дневната карантина се гарантира предпазването на хора.

"Масовото разпространение на фалшиви новини пречи на нашата работа. Но когато говориш не верни работи, трябва да се носи отговорност", каза Кунчев.