Все повече хора с алергии заради дезинфектантите

img

Все повече хора получават алергии заради дезинфектантите, заяви д-р Мария Стаевска, началник на Клиниката по алергология на Александровска болница, в ефира на bTV.

"Понякога става въпрос за свръхчувствителност на лигавицата към миризмата на дезинфектантите, които всъщност са леко токсични. Пациентите имат симптоми на задушаваща кашлица, задух", обясни д-р Стоевска. Тя уточни, че става въпрос за дезинфектантите, с които се пръскат помещенията, а не за тези, които слагаме на ръцете си.

"Другата голяма група пациенти са тези с контактния дерматит - основно на ръцете. Всеки един дезинфектант изсушава ръцете, а това предразполага към екземи. Дори има неприятни случаи, при които се стига да тече дори кръв", обясни още алергологът.

Д-р Стоевска препоръча да се използват и емулиантни кремове, които овлажняват кожата.

Тя изтъкна още, че има симптоми на алергии, които могат да се сбъркат с COVID-19. Това са воднистата секреция от носа, запушването му, загубата на обоняние, които също са симптоми на коронавируса.

"Има обаче и разлики - при алергиите никога няма температура и винаги има сърбеж, което не е характерно за коронавирусната инфекция", обясни още алергологът.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол