Броени дни преди първия училищен звънец е добре да подготвим детето не само външно, с дрехи и обувки, а и вътрешно. Съществуват различни видове природни средства, които оказват благоприятно влияние върху имунната система на децата. Терапията с тях е изключително подходяща преди началото на посещенията в детски градини или училище. Тя спомага за укрепване на защитните сили на децата, за да прекарат студените месеци без боледуване и усложнения.

Най-простото и ефективно средство за предотвратяване разпространението на вируси и бактерии е честото миене на ръце, особено сега, когато толкова много се акцентира върху хигиената. Ключът към здравето обаче не е в изолацията. Подсилете имунната система на детето и му помогнете да се пребори с болестите и инфекциите със собствени сили.Процесът на измиване е добре да продължава от 20 до 40 секунди, като не забравяте и обратната страна на дланите. Родителите е добре да дават пример на децата, затова вие също си мийте ръцете като се приберете вкъщи.

През последните години все повече проучвания акцентират върху значението на пробиотиците и пребиотиците, не само за стомашно-чревното, но и комплексното здраве на организма. Специалистите казват, че здравословната чревна флора е ключов фактор за пълноценното усвояване на различните видове нутриенти, както и е бариерен щит срещу патогени. Това обяснява защо пробиотиците все по-често се включват като компонент в имуностимулиращи терапии.

Прополисът, пчелното млечице, черният бъз, ехинацеята, омега 3 мастните киселини, рибеното масло, витамин D, витамини и минерали, са сигурен начин за подсилване на организма и подобряване на защитните му сили. Важно е терапиите да започнат минимум един месец преди началото на студения сезон и да продължат поне три месеца. Все пак не забравяйте, че хранителните добавки не случайно се наричат добавки – те не могат да заместят пълноценното хранене.

Важно е да отбележим, че не всяко имуностимулиращо средство, подходящо за възрастни, е приложимо при деца. Не пропускайте да се консултирате с лекар, преди да предприемете профилактичен курс с фитопрепарати при деца. Ако има нещо хубаво в Коронавируса, то е, че ни научи да бъдем по – отговорни за себе си и за децата си. Спазването на всички противоепидемичните мерки със сигурност ще свали един не малък процент от риска да се заразим с каквито и да е било остри респираторни заболявания.