Маски по време на междучаията са необходими, каза пред БНТ главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев пред нова тв. Според него не можем да си правим илюзията, че училищата ще са някакъв оазис на благоденствието, където коронавирус няма да има.

Каквото става в обществото, това ще е и в училището, призна той. Засега няма деца под 18 години в тежко състояние. В момента един човек заразява един, което е добре.

По отношение на бъдещата ваксина Кунчев каза, че тя е изключително важна за хората, които работят на първа линия. Тя вероятно ще е безплатна. Кунчев призна, че когато започне да върлува и сезонния грип различавянето между двете зарази ще е трудно. И изрази надежда да има тестове, които да ги определят лесно.

Главният държавен санитарен инспектор обясни, че в деня, когато бяха отчетени 18 починали са били събрани случаите от 2-3 дни. Очевидно в някои малки болници техническите кадри не работят събота и неделя и в понеделник отчитат цялата бройка. Това е нарушение, каза той.