Ангел Кунчев: Вълната от коронавирус на Балканите утихна

img

Впоследните няколко дни се наблюдава висока смъртност от COVID 19 у нас. Каква е ситуацията в страната коментира главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Нещата са коренно различни в сравнение с началото на пандемията, в болница са близо 850 души и никъде нямаме отказ", обясни специалистът пред БНТ.

По думите му коронавирусът се развива неравномерно.

"Докато в Благоевград имаме нови 100 заразени вчера, имаме области, където нямаме нито един, системата като цяло ще се справи. Ако има необходимост, никой няма да остане на улицата. Проблемът не е толкова в леглата, колкото в персонала", подчерта Кунчев. Той добави, че се обмисля цяла нова болница само при ситуация, ако няма места за настаняване.

Факт е, че чартърните полети намаляха с 80-90%. За туристите-чужденци, които идват у нас, ако са положителни, отиват си в страната, от която произхождат, ние организираме трансфера. Почти всеки ден организираме трансфер на румънски туристи от Гърция през Дунав мост, уточни Кунчев.

В момента вълната на COVID-19 на Балканите малко утихна, продължава да расте в западноевропейските страни, заяви доцентът.

Мерките у нас не се спазват и това е нещото, което доведе до по-мощното повишаване на случаите. Глобите няма да помогнат. Няма контролна система, която да вижда всичко, коментира още Кунчев. Хората психологически приеха, че не е такъв проблем коронавирусът и не спазват елементарни мерки, подчерта още Кунчев.

Като епидемиолог ще кажа, че публика на стадионите не трябва да има, както не трябва да работят нощните заведения и не трябва да има и фестивали. Но виждаш и сриването на бизнеса и необходимостта от помощ. Трябва да има баланс. Според мен е по-добре като лекар да не допускаме събиране на такива огромни маси на едно място, каза още Кунчев.

Ако няма драматично влошаване на ситуацията, учениците трябва да тръгнат на училище по нормалния начин. Много мерки се вземат за училищата. Повечето страни в Европа считат, че нормалният училищен процес не трябва да прекъсва. Но има повече от месец до това време и нещата може да се променят, каза Кунчев.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"