Последните няколко седмици се набюлдава подмладяване на заразените с COVID-19 у нас, рисковата група продължава да е същата - над 65 години и с придружаващи заболявания. Това заяви главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев пред bTV.

"50 на 100 от новоизлезлите положителни и влизащи в болница са под 65 години. Все по-често срещаме случаи, не всички са тежки, със сериозна клиника на хора без придружаващи заболявания", каза Кунчев.

Той подчерта, че все още се задържаме на 5% положителни проби. Кунчев добави, че все по-повече се доближаваме до критичната граница на хоспитализирани. Сега те са 699.

"Стигне ли 1000, ще затрудни системата, на отделни места, не навсякъде, все пак системата се справя, ако се запълни и резервът, ще създаде проблем това", обясни Кунчев.

"Не мисля, че ще се върнат мерките през есента, би могло да се говори, ако има драстичен скок и системата не може да поеме болните", добави още главният държавен инспектор.

Той е категоричен, че твърдението, че хората с коронавирус умират от придружаващи заболявания, а не от COVID-19, не е вярно.

"Има наблюдения в "Пирогов" и Александровска, изводът е, че огромна част умират от усложненията на коронавируса, а не от придружаващи заболявания. Освен това английско проучване показва, че 92% от хората, което влизат с COVID-19, умират от него", изтъкна главният здравен инспектор.

Кунчев заяви, че се наблюдава и повишаване на заразяването в офисите.