От днес до 10 юни КАТ ще извършва нова акция на територията на цялата страна. Полицаите стриктно ще следят за използването на обезопасителни колани в автомобилите, както и носенето на каски от велосипедистите и мотоциклетистите. Това стана ясно на брифинг на Пътна полиция.

Големия брой на нарушенията на водачи и пътници, които не спазват този закон, е причината за специализираната полицейска операция. 916 случая на шофьори и пътници без колани и каски са установени при минналата акция, която се състоя от 29 до 31 май в малките населени места. 156 неправоспособни шофьори са засечени. От МВР увериха, че за непълнолетните сред тях също ще се вземат мерки и ще бъдат уведомени представителите на Детска педагогическа стая.

Отчетен е спад на тежките пътнотранспортни произшествия след напрежението, породено от падането на противоепидемичните мерки.

От началото на годината до сега са загинали 45 души по-малко в сравнение със същия перод миналата година. С 448 по-малко са тежките катастрофи, а ранените с 601. Спадът в броя на инцидентите се дължи и на рестрикциите и ограниченията във връзка с пандемията от COVID-19.