В две банкови касети на двама лекари във Варна са намерени над 1 600 000 лв. В едната касетка са намерени близо 1.4 млн. лв., а в другата - 280 000 лв.

Разпитани са 31 свидетели, които са ползватели на фалшиви ТЕЛК решения. 15 от тях са разпитани пред съдия от Спецсъда.
На 17 и на 18 февруари са направени 45 претърсвания и обиски. Намерени са суми от над 20 000 лв.

Подробностите за разследванията по издаването на ТЕЛК-решенията с невярно съдържание обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Организираната престъпна група била от 6 души. От тях петима са лекари, сред които са травматолог, ренгенолог и кардиолог.

Шестият не бил лекар. Той е брат на един от медиците. Двамата са сирийски граждани, със семейства тук и българско гражданство. Те са посредници, които набират желаещи да получат експерни решения от ТЕЛК комисии, обясни Гешев.

"Много поздрави от еди кой си или от Р. - с инициали". Това е сигналът, който означава да се действа за издаването на фалшиви ТЕЛК-ове.

За 4 месеца прокуратурата устновила над 200 души, които са придобили фалшиви ТЕЛК-ове, както и лекари, които обясняват на "пациентите си" как да застанат на рентгена, за да се види, че имат гръбначно изкривяване.

Фалшивите ТЕЛК-ове във Варна се търгували на стойност 1 500 - 2 500 лв. Посредниците за издаване на фалшиви медицински документи са настоявали да не работят с роми.

Области с най-високо процентно съотношение на получаващите пенсии за инвалидност на база население по данни на НОИ са Монтана, Враца, Плевен, София, Перник, Кюстендил, Ловеч, Габрово и Разград.

В Силистра работили с ромско население и с деца от нисък социален статус. Там за подобни схеми се искали 600 лева, 30% от населението на Силистра са с инвалидни пенсии.

Диагнозите са давани по желание на фиктивни пациенти. Имало случаи, в които хора са имали ТЕЛК решения, но с ниска степен на инвалидност. Тогава те са търсили посредничеството на тази група за увеличаване на процента инвалидност.

В периода от 2017-2018 г. са образувани общо 46 досъдебни производства за фалшиви ТЕЛК-ове, а от началото на 2019 г. до настоящия момент са образувани 44 досъдебни производства.

Контролните органи изяснили механизма, при който общопрактикуващите лекари издават документи с невярно съдържание. В тях се описват несъществуващи заболявания, които се регистират в НОИ, като по този начин се отпускат инвалидните пенсии, стана ясно от думите на Гешев.

Тази дейност на много места е превърната в доходоносен бизнес и определени хора, които са част от такава организация сами си търсят клиентите само български граждани, каза зам.-главният прокурор.

Огромна част от тези средства отиват в хора, които не следва да ги получават. Механизмът е еднакъв навсякъде, каза той.

Гешев настоява НОИ да управлява парите и да казва как и къде отиват средствата.

Той припомни, че преди месец било възложено да се извърши наказателно-правен анализ за фалшивите ТЕЛК-ове, както и за за проблеми и престъпления за придобиване на инвалидни пенсии.

"Това е само началото за предприетите от нас действия. Не става въпрос за някаква временна акция, а за сериозна организирана на територията на цялата страна дейност на МВР, под ръководството на прокуратурата", посочи Гешев.

По думите му пари има, но голяма част от тях отиват в хора, които не се нуждаят от тях и нямат степен на инвалидност.

Ефектът от тези лоши практики са в няколко насоки - парите не стигат до хората, които са инвалиди, парите стимуралит определени части от населението да не работят и НОИ не разполага с реални инструменти за контрол над даване на определени медицински удостоверения.

"Хващаме проблемът с ТЕЛК-овете, когато се е развил и когато е осъществено престъплението. Не разполагаме с такива средства за профилактика за недопускане на такова нещо", подчерта Гешев.

Само с комплексни действия проблемът с издаването на ТЕЛК-ове не може да бъде разрешен и голяма част от милиардите са нецелево изразходвани, посочи зам.-главният прокурор.

Припомняме, вчера повече от десет лекари бяха арестувани при операция на ГДБОП във Варна. Медиците са участвали в схеми за издаване на фалшиви решения на ТЕЛК. Сред задържаните има както лекари от комисии на ТЕЛК в града, така и лекари от местни болници.

По непотвърдена информация основният организатор на престъпната дейност е била лекарка невролог от Добрич. Тя е изписвала лекарствата, които колегите ? от ТЕЛК са предлагали на пациентите си. Много от пациентите с лекарски експертизи също се разпитват от разследващите органи. Акцията на ГДБОП продължава.

В края на миналия месец беше разкрита престъпна схема за източване на средства от Националния осигурителен институт.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че Разград, Силистра, Габрово, Враца и Монтана са градовете, в които са установени законовите нарушения. /news.bg