„Интересите на държавата предполагат да бъдат хванати едрите риби, които са организатори и които са ръководители на престъпната дейност”- Това обяви днес в Карнобат зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Той пристигна, за да наблюдава лично процесуално-следствените действия по претърсване във Винпром Карнобат. Както по –рано БургасИнфо съобщи, тежко въоръжени полицаи блокираха входовете на винзавода, а в офисите на завода нахлуха криминалисти, служители на прокуратура, митница и данъчната агенция.

„Проверяваме цялостната дейност на дружествата на Митьо Стайков -нелегален и легален бизнес. Защото много често прането на пари от нелегалната дейност се извършва чрез легалните фирми. Един човек може да превърти едни пари от задния в предния джоб използвайки легалната дейност за легализиране на незаконно придобитите доходи”, обобщи Сарафов.

В момента спецпрокуратурата извършва претърсване в 12 обекта на територията на Бургаски регион, свързани с Миню Стайков. Общият брой на офиси и помещения, които се проверяват щателно са над 70. Това са както фабриката за нелегални цигари, разбита преди месец и половина в Карнобат, и свързвана отново с бизнесмена, така още няколко други предприятия и дъщерни фирми. Само фабриката на цигари е нанесла щети на бюджета за 70 и повече милиона лева, подчерта Сарафов.

Досъдебното производство е образувано за пране на пари, данъчни престъпления и търговия с акцизни стоки без бандерол. Стайков е задържан за 24 часа.