Младият мъж, който намери смъртта си, нахапан от собствените си кучета, е отглеждал 11 питбула в сливенското село Сотиря.

Живко Димитров бил разведен, живеел с майка си в къща във вилната зона на селото. Отглеждал кучетата в двора. От Агенцията по безопасност на храните в Сливен казаха, че кучкарникът му не е регистриран при тях и мъжът навярно е отглеждал нелегално животните.

В Сотиря смятат, че Живко гледал кучетата, за да пази имота си от крадци, но се проверява и версията, че може четириногите да са използвани за нелегални боеве с кучета, при които имало и залагания.

В селото знаят, че във фаталния ден Живко и негов по-млад приятел извели кучетата на разходка до поляна, недалеч от дома на загиналия. Там нещо е раздразнило животните, които се нахвърлили и изпохапали 33-годишният си стопанин. Те явно са били без намордници.

Другото момче потърсило помощ, но вече било късно за Живко. Спешните медици откарали ранения в болница, но не успели да му помогнат - той починал от кръвозагуба и жестоките рани, нанесени му от кучешките зъби, разказва "24 часа".

По данни от полицията, починалият мъж бил криминално проявен. Работел като охранител по морето.

Пристигналите веднага на място полицаи и ветеринари започнали да издирват кучетата - те се били пръснали из района, който веднага е отцепен. Същата вечер са открити и убити 2 от животните, а днес са намерени и евтанизирани още 9 кучета.

Законът позволява това да стане без много формалности, тъй като питбулите били агресивни и са причинили смърт на човек.