11-годишен хлапак и две негови приятелчета, на по 13 и 14 години, задигнаха лек автомобил „Опел Астра“ посред бял ден, докато притежателят й подремвал във вилата си. Близо 4 часа е продължило издирването на возилото, докато най-накрая униформените стигнали до четвъртокласника от селското школо Божидар.

Инцидентът е станал към 17,00 часа на 18 юли близо до центъра на новозагорското село Караново.

Невръстните крадци проникнали в автомобила, като счупили страничното стъкло с камък и се възползвали от резервния ключ, който намерели в жабката.
Собственикът на опела, 66-годишният Иван чул запалването на двигателя в просъница, но докато изскочи на двора, колата с бясна скорост се загубила по кривите сокаци.
„Не зная на кой Господ да се моля, че тези деца не са блъснали някого, просто сме вдигнали ръце от тях. Ходят на училище, когато им хрумне, единият е в селото, другите две са в Кортен и Нова Загора, не минава ден, без да не сторят някаква беля“, коментира кметицата на Караново Николина Стефанова, цитирана от Монитор.
По думите й това не била първа кражба на кола за малките ромчета - преди няколко месеца подкарали автомобил на местен жител посред нощ и чак на сутринта решили да го върнат обратно на собственика му.

Десетки пъти били подавани сигнали до обществената комисия за борба с престъпността сред малолетните и инспекторите от Детската педагогическа стая при РУ „Полиция“. Правени били забележки на родителите, те клепали с очи и обещавали да се погрижат за чедата си, но всичко било напразно.


С пет автомобила обикаляли по околните села и черните пътища полицаите и неколцина карановци в търсене на невръстните любители на високите скорости, в крайна сметка им помогнало свършването на горивото в резервоара.