Карабинерите от град Алба, Северна Италия, разкриха банда от македонски граждани, която се занимавала с незаконен трафик в Италия на свои съграждани, както и на албанци, снабдявайки ги с фалшиви български паспорти. По този начин те можели да бъдат наети редовно на работа в провинция Кунео като граждани на ЕС, пише "24 часа".

Петима македонци са арестувани в рамките на операцията с кодовото име „Македония” на карабинерите под ръководството на капитан Джакомо Конте и на прокуратурата на Асти, съобщиха италианските медии.

На задържаните е повдигнато обвинение за подстрекателство към нелегална имиграция на чужди граждани с фалшиви документи.

Петимата били мозъкът на трафика, чрез който била внасяна по незаконен път работна ръка от Македония за зоните на Ланга и Монферато – там се отглеждат лозя и се правят едни от най-скъпите италиански вина. Снабдените с фалшиви български документи македонци били наемани от земеделските кооперативи за законна работа в лозята.

Притежаващите наши паспорти македонци обаче ги използвали и за безпроблемно влизане в Италия с цел извършване на най-различни престъпления.

Разследването на италианските власти стартирало още през февруари, но завършило на 19 юни с операция с участието на 120 карабинери. 30 души са задържани, а общо 171 са разкрити като притежаващи фалшиви документи. Срещу много от македонските граждани са заведени дела за укриване на крадени вещи, кражби, измами.

Според следователите бандата, организирала трафика, най-напред се снабдявала с фалшиви български документи, след което отивала в съответната италианска служба, за да се сдобие с документ за наемане на работа на работниците от земеделски кооперативи.

След проверките на властите е установено, че 63 на сто от идентифицираните македонски работници притежавали фалшив български документ. Впоследствие властите установили, че с наши лични карта били снабдявани не само сезонни работници, а и хора с криминално досие от западната ни съседка.