Митническото куче Ричи спря контрабанда на рекордни 200 кг килограма хероин на стойност 12, 415 милиона лева. Пратката бе засечена ГКПП "Капитан Андреево". Това е станало на 23 май сутринта на входно трасе на тежокотоварни автомобили, съобщи шефът на Агенция „Митници” Георги Костов, цитиран от БТА. Тирът, чийто шофьор е 61-годишен турчин, по документи е превозвал керамично лепило теракол от Турция за Белгия, като товарът е бил окомплектован с апарати за механотерапия за Холандия.

Костов разказа, че при започване на обработката на камиона е сработил рисков профил, заложен от МВР. Последвала е щателна проверка с пролъчване с рентгенов апарат, която не е установила нищо съмнително.


Той добави, че след това е започнало отваряне на всички торби с теракол, за да бъдат открити общо 95-те пакета с наркотик. Тепърва щяла да се предприеме и химична експертиза на чистотата на хероиновото вещество.

Шефът на Агенция "Митници" акцентира на изключително голямата предварителна подготовка на трафикантите с фабричното затваряне на всички торби с наркотик.

Избраното веществото теракол, което по плътност и консистенция отговаря на тези на хероина, също говорело за това.

Костов коментира също така и заслугата на митническото куче Ричи, което е мелез между кокер-шпаньол и бретон. То било изключително ефективно при обработка на тесни пространства, а по принцип породата била обучавана за търсене на трюфели.

Разкриването на контрабандата бе възможно вследствие на работата с партньорски служби, с които е изграден рисковият профил. Операцията продължава, каза главният секретар на МВР Младен Маринов. Той също изтъкна големия професионализъм на служителите, който е помогнал да бъде предотвратено престъплението.

Започнало е досъдебно производство. Повдигнати са обвинения, а предполагаемият контрабандист е задържан с прокурорско постановление за 48 часа, обяви зам.-окръжният прокурор на Хасково Дарина Славова.