29-годишният бургазлия Георги Киряков е задържан за отвличане, извършено в района на УМБАЛ-Бургас преди два дни. За случая стана ясно днес, след като Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо мъжа.

Той е привлечен като обвиняем за това, че на 16.05.2018 г., в района на УМБАЛ – Бургас, при условията на опасен рецидив, отвлякъл лице ненавършило 18-годишна възраст - В. М. на 16 години. Toй употребил сила – хванал момичето с две ръце за качулката на суитчъра, издърпал я и я качил принудително в лек автомобил.

Според съда, от събраните на досъдебното производство доказателства се извежда по категоричен начин обосновано предположение, че Георги К. е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Това престъпление се наказва с „Лишаване от свобода“ от 10 до 20 години или доживотен затвор, както и конфискация на част или цялото имущество на виновния. Съдебният състав прецени, че тежестта на предвидената санкция обуславя и наличието на реална опасност обвиняемият да се укрие, с цел да осуети наказателно преследване.

Видно от приложената справка за съдимост обвиняемият е лице с множество предходни осъждания, което показва престъпна упоритост и отказ да коригира поведението си. Поради това настоящата съдебна инстанция прие, че в случая е налице реална опасност Георги К. да извърши престъпление, ако не му бъде взета най-тежката мярка за неотклонение, заявяват от Съда.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Бургас в тридневен срок.