Около 800 души от Западните Балкани са пътували за Сирия, за да се присъединят към така наречената ”Ислямска държава”.Това обяви заместник-директорът на Европол Олдрич Мартину

"Сега трябва да се търси начин да бъдат върнати в родините им и точно затова трябва да бъде осъществен и необходимият контрол. Управлението на миграционните потоци и контрола на границите са само някои от примерите за конкретните сфери, в които държавите от Западните Балкани могат да дадат своя принос", заяви председателят на вътрешната комисия в Народното събрание Цветан Цветанов. Според него споделянето на информация допринася за ефективността на работа на Европол.

Директорът на Европол Роб Уейнрайт посочи, че някои от държавите споделят информация, а други - не достатъчно. Затова той призова за насърчаване на сътрудничеството. Сред приоритетите на Европол той посочи борбата с организираната престъпност. Подчерта и нуждата от засилено наблюдение на т.нар. "тъмна мрежа" в интернет и криптовалутите. По думите му трябва да се разработи ясен механизъм за получаване на данни от всички страни по света за криминални дейности.

"Все още нямаме споразумение, което да ни позволи обмяна на оперативна информация с Турция. Това е най големият проблем за размяна на данни с партньор извън ЕС", каза Уейнрайт.