Окръжен съд - Бургас одобри постигнато споразумение между Окръжна прокуратура – Бургас, защитника на обвиняемия и Метин Х. и наложи общо най-тежко наказание „Лишаване от свобода“ за срок от шест години и три месеца на турския гражданин, Метин Х., при първоначален общ режим и „Глоба“ в размер на 130 000 лева.

Метин Х. се призна за виновен в това, че на 10.10.2016 г., през ГКПП „Малко Търново”, действайки като извършител, в съучастие с неизвестни лица, действали като подбудители и помагачи, с лек автомобил с турски регистрационен номер, без надлежно разрешително, пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България високорисково наркотично вещество - 56 пакета с хероин. Наркотичното вещество е с общо тегло от 27 946.990 грама (двадесет и седем хиляди, деветстотин четиридесет и шест грама и деветстотин и деветдесет милиграма), на стойност 1 771 668.05 (един милион, седемстотин седемдесет и една хиляди, шестстотин шестдесет и осем лева и пет стотинки) лева, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък – деяние, представляващо престъпление по чл. 242, ал. 4, предл. първо, вр. ал. 2, предл. първо, вр. чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс на Република България. Деянието е извършено виновно при форма на вината “пряк умисъл” по смисъла на чл. 11, ал. 2 от НК.

Метин Х. се призна за виновен и в това, че на 10.10.2016 г., на Митнически пункт „Малко Търново”, при влизане от Република Турция в Република България, не изпълнил задължението си за деклариране пред митническите органи на парични средства - сумата от 37 500 евро, пренасяни през границата на страната с Република Турция, която е външна граница на Европейския съюз, с което нарушил чл. 11а, ал. 1 от Валутния закон и чл. 2, ал. 1 и чл. 9, ал. 1 от Наредба № Н-1 от 01.02.2012 г. на Министъра на финансите за пренасянето през границата на страната на парични средства, благородни метали, скъпоценни камъни и изделия със и от тях и водене на митнически регистри по чл. 10а от Валутния закон, като стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери – деяние, представляващо престъпление по чл. 251, ал. 1 от Наказателния кодекс на Република България. Деянието е извършено виновно при форма на вината “пряк умисъл” по смисъла на чл. 11, ал. 2 от НК.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.