Специализирана полицейска операция затвори за близо пет часа най-големия граничен пункт у нас ГКПП Капитан Андреево.

Задържани са четирима гранични служители на "Гранична полиция", които работят на самия пункт и не заемат ръководни постове в МВР, потвърди говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Заради спецоперацията движението през пункта бе спряно около 6.30 ч. тази сутрин. Преминаването на автомобилите бе преустановено и в двете посоки. Образува се и опашка от тежкотоварни автомобили от около 5 км. Колите се насочваха през други гранични пунктове с Турция - Лесово и гръцкия Кастанес.

По думите на Арнаудова акцията касае действия представляващи искане и получаване на подкупи от гранични полицаи, за да изпълнят или не изпълнят задължения по служба.

"На място има двама прокурори от специализираното звено "Антикорупция", следователи от Софийска градска прокуратура, които се подпомагат от служители на "Вътрешна сигурност" към МВР", обясни тя. "Извършват се претърсвания на служебни помещения, домашни адреси и се обискират лица. Към този час има задържани четирима гранични полицаи, за срок от 24 часа", поясни Арнаудова.

Разследването е възложено на звено "Антикорупция" от главния прокурор Сотир Цацаров и в хода му са използвани специални разузнавателни средства. Румяна Арнаудова уточни, че по случая се работи от повече от една година.

Трафикът бе пуснат едва около 11.00 ч., когато движението през Капитан Андреево бе възстановено и в двете посоки. /dariknews.bg
Задържаните в хода на спецакция по подозрение в корупция служители на митническия пункт „Капитан Андреево”, са се издънили заради подкупи от по 15-20 евро. Това стана ясно на брифинга на прокуратуратапо случая.Използвани са специални разузнавателни средства (СРС-та) в рамките на днешния ден. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг във връзка с акцията на специализирано звено „Антикорупция" на ГКПП „Капитан Андреево“, при която бяха задържани 4 гранични служители, предаде Агенция „Фокус“.

Тя уточни, че когато говори за СРС и белязани пари има предвид, че е разрешен способ белязване, т.е. банкнотите са третирани със специално вещество, което оставя следи по ръцете и дрехите на хората и може да бъде установено с ултравиолетови лампи и химическа експертиза. „Част от отбелязаните пари са били дадени на корумпираните служители. Част от тях са открити у задържаните лица. Така че имаме отделно доказано изпълнително деяние „получаване на подкуп“, макар и в малък размер“, каза тя и уточни, че става дума за 15-20 евро.

По думите специализираното звено „Антикорупция“ извършва следствени действия подпомагано от 45 служители на ДАНС и 50 служители на „Вътрешна сигурност“ на МВР. „Операцията е планирана дълго време, за да се постигнат целените от прокурорите резултати“, добави Арнаудова.