„Полицаите взеха трупа на кученцето ми Фокси. Сега е при тях и не мога да го погреба”- Така нарежда през сълзи Райна Цветкова от Вертен, чийто домашен любимец – болонката „Фокси” беше застреляна от 11 –годишно момче в квартала.

„Беше предано куче. Само да говори не можеше. Пееше с църковната камбана. Все до мен тичаше. Вчера обаче влязло в двора на съседите. Те имаха две кучета и моето се промъкнало при тях. Почнало да лае от радост, а момчето грабнало пушката и го убило хладнокръвно”, плаче Райна.

Стрелецът е произвел изстрела почти от упор, разказват свидетели. Цялата сцена се е разиграла пред тридесетина деца, които играели футбол в двора на училището, което се намира само на метри от мястото. „Кучето вече беше остаряло, даже зъбките му бяха изпадали и му правих попара. От старост щеше да умре. Но си беше като член на семейството ми. Аз и майка му съм отгледала, и баща му и дядо му...”, споделя жената.

Фокси е успял да измине няколко метра, промушил се е през оградата на къщата навън и е издъхнал пред очите на децата.

„Видял е кучето в двора, не искал да се приближава до техните кучета, но защо не го изпъди. Мнозина ще кажат: Животно е застреляно, не човек. И ще се успокоят. Но проблемът е друг. И той е цялата жестокост, с която това дете е действало. Не мога да си го обясня”, казва Райна.