485 кг контрабандни препарати за растителна защита задържаха митническите служители в Лесово. Недекларираните инсектициди са открити при три отделни проверки на превозни средства с българска регистрация, влизащи в страната от Турция.

При първия случай на 7 юли на входящо трасе от Турция в Митнически пункт - Лесово пристига лек автомобил, управляван от български гражданин с инициали А.Ч., който заявил, че не внася нищо за деклариране.

При извършената проверка, инспекторите откриват в багажното отделение на колата 380 пакета по 1 кг препарат за растителна защита, всички с надписи MOSPLATE 20 SP. Според първоначалната експертиза от вещо лице препаратът е концентриран инсектицид с обща стойност близо 100 000 лева.

Ден по-късно други 15 кг контрабанден препарат за растителна защита са открити в пътнически микробус, също с българска регистрация. Превозното средство влязло у нас отново от Турция. В зоната за митнически контрол шофьорът и пътниците са заявили, че нямат нищо за деклариране. Но при последвалата проверка, митничарите откриват под задната седалка 15 пакета по 1 кг препарат за растителна защита с надписи EFFORE 20 SP. Установено е, че контрабандният инсектицид е собственост на шофьора на микробуса – български гражданин с инициали Н. Д.

Още 90 кг контрабанден препарат за раститeлна защита в пакети по 1 кг с надписи FERBIS NO-FLY 20SP е открит при митническа проверка в кабината на товарен автомобил с българска регистрация, влизащ в България от Турция на 9 юли т.г. Срещу шофьора, български гражданин с инициали Ф.Ф., също е съставен акт за установеното административно нарушение.

Общо 6766.2 литра и 1200.6 кг препарати за растителна защита са задържани от служителите на Агенция „Митници“ само за първите шест месеца на годината - януари – юни 2022 г. Установени са 77 нарушения.