Най-добрите спортисти на Община Поморие за 2017 година бяха обявени на тържествена церемония, състояла се вчера в залата на НЧ „Просвета 1888”. В отделните категории бяха отличени близо 30 състезатели от различни дисциплини. Беше присъдена традиционната награда за „Треньор на годината”, както и призът „Поморийска гордост”, връчван на изявени спортисти от община Поморие, състезаващи се за други клубове.

Разказвайки за зараждането на спорта в Древна Гърция и първите Олимпийски игри, церемонията, пренесе публиката в подножието на планината Олимп, хиляди години назад във времето. В програмата, организирана от Аделина Чолева – Ст.експерт „Спортни дейности” в Община Поморие, участваха малките „нимфи” от Балетна школа „Елеганс“ с ръководител Таня Стойчева, златните грации от Ансамбъла по художествена гимнастика с треньор Рада Вражева и „спартанците” от Детска градина „Детелина“ и Детска градина „Веселушко“ в Поморие.

За разлика от предишните пет издания на „Десетте най-добри спортисти”, през 2017 година класацията бе разделена на две възрастови групи: „Златна седмица до 16 години” и „Златна седмица над 16 години”. На база нови правила и точкуване, Общественият съвет по спорт излъчи победителите. Първи в класацията до 16 години стана ветроходецът Тодор Тузлуков от ОМСК „Циклон” Поморие, а съотборничката му и абсолютен шампион по ветроходство Стефани Музакова поведе класацията при по-големите. Наградите на почетните седморки връчи кметът Иван Алексиев.

Председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов поднесе приза „Треньор на годината”. Отличието отново беше присъдено на Никола Абрашев от Клуб по спортни танци „Поморие”.

За високите си постижения през годината и отличното представяне на града и страната ни награди „Поморийска гордост” заслужиха: Теодор Скумов (плуване), Ансамбълът по художествена гимнастика с ръководител Рада Вражева, Иван Недев (тенис на маса за глухи и ветерани), Петър Димитров (колоездене), Валерия Бесова (тенис на корт), Лъчезар Георгиев (бокс). Наградите връчи Атанас Атанасов – регионален експерт към Министерството на Младежта и спорта.

Ето и цялото подреждане:

„ЗЛАТНА СЕДМИЦА ДО 16 ГОДИНИ”

7. Вели Йорданов – Бойни изкуства-Поморие, треньор Димитър Петров
6. Росица Роева – ОХК „Поморие”, треньор Александра Василева
5. Тонислав Кулов – ОФК „Поморие”, треньор Лъчезар Данев
4. Борислав Митев – Спортен клуб по борба „Спартак”, треньор Георги Вражев
3. Давид Абрашев и Гергана Велкова – Клуб по Спортни Танци „Поморие”, треньор Никола Абрашев
2. Габриела Захаринова – Фехтовален Клуб „Виа Понтика“
1. Тодор Тузлуков – ОМСК „Поморие”, треньор Стоян Тузлуков

„ЗЛАТНА СЕДМИЦА НАД 16 ГОДИНИ”

7. Кремена Ковачева – Спортен клуб „Атлет-2004”
6. Тома Котков – Спортен клуб „Атлет-2004”
5. Георги Райчев – Общински младежки спортен клуб „Циклон” Поморие
4. Емил Илчев – Спортен клуб „Железни ръце”
3. Десислава Трифонова – Клуб по спортни танци „Поморие”
2. Мирослав Бонев и Емилия Джелебова – Клуб по спортни танци „Поморие“
1. Стефани Музакова – ОМСК „Циклон” Поморие