Въпреки, че потрепери срещу Астън Вила, Манчестър Сити завоюва титлата от Висшата лига в последния кръг на състезанието. С основна роля отново бе Пеп Гуардиола. Трите смени на испанеца донесоха три гола и пълен обрат в заключителните 15 минути на срещата. По този начин, Сити финишира с 93 точки – една повече пред големия съперник Ливърпул.

Преди старта на мачовете от 38-мия кръг, коментаторът на Скай Спортс Гари Невил изрази мнение, че „евентуална четвърта титла на Манчестър Сити за последните 6 сезона ще означава тотална доминация над английския футбол през този период“. Естествено, това се получи два часа по-късно.

Доминацията на „гражданите“ под ръководството на Гуардиола е толкова впечатляваща, че не може да се сравнява с нито един съвременен отбор. По тази причина, ние решихме да погледнем към историята и да видим как се справя Пеп в конкуренция с най-великият мениджър в историята на състезанието – Сър Алекс Фъргюсън.

Шотландският специалист води „червените дяволи“ в продължение на цели 26 сезона – от 1986-та до 2013-та. За въпросното време, клубът става 13 пъти шампион и се превръща в доминираща сила на световната сцена.

„Когато пристигнах, хората казваха, че Висшата лига е най-трудното първенство в света. Тук всеки печели, а шампионите са различни през всяка година. Единствено Сър Алекс и неговият Юнайтед успява да направи серия от три титли за 4 или 5 години.“ – казва Гуардиола преди финалния ден на сезона, превъзнасяйки се по постиженията на великия си колега. – „Само когато и ти го постигнеш, можеш да разбереш истинската сила на Юнайтед в онези години“.

Каталунецът се вдъхновява от това постижение и има амбиции са издигне Сити до нивото на титулуваните си градски противници – „Ние се доближаваме до тях и ще опитаме да ги задминем. Ще дам всичко от себе си и се радвам, че мога да бъда част от процеса“.

Но прав ли е Гуардиола? Може ли Манчестър Сити да се доближи да най-добрите години на Юнайтед при Алекс Фъргюсън? Е.. доста е трудно да се направи подобно сравнение. Все пак, Фъргюсън не спечели нищо през първите си 6 години, преди да изведе Юнайтед до първата титла след преименуването на Премиер Лийг през сезон 1992-ра. След този успех, неговият тим вече бе на друго ниво. Те взеха 13 от следващите 21 сезона. В общи линии, само Ливърпул е печелил повече шампионатни титли в историята на английския професионален футбол. Юнайтед винаги финишираше в топ три, а най-дългият им сух период бе три години (между 2003-та и 2006-та).

Очевадно е, че доминацията на Гуардиола е за далеч по-малък период от време, но си остава доста впечатляваща. В първият сезон на Пеп, Манчестър Сити завърши на 3-та позиция (най-лошото класиране в цялата му мениджърска кариера), но след това спечели 4 титли за 5 години.

Те мачкаха наред по английските терени за да направят първия сезон с над 100 събрани точки през 2017/18. Последваха 98 точки, които им стигнаха за да надминат Ливърпул с една и да постигнат страхотен домашен требъл.

Убийствената им серия бе прекъсната от ковид сезона, когато Ливърпул успя да се добере до титлата, след 30 години суша. Последва още един доминантен сезон, а през тази година съперничеството между двата тима свърши с една точка повече за „небесно-сините“.

Сити на Гуардиола се изравни със серията на Сър Алекс в първите 5 години след основаването на Висшата лига. Това обаче е само един от моментите, когато Юнайтед взе 4 титли за пет години. „Червените дяволи“ заеха второ място, изпреварени от Арсенал, през 1997/98, но се върнаха с още една серия от три поредни успеха. Юнайтед го направи отново и в началото на новия век, когато единствено Челси спря победния марш през 2009/10 (4 титли в пет сезона).

В общи линии можем да кажем, че Гуардиола изравни един от доминиращите периоди на Сър Алекс Фъргюсън. Шотландецът обаче има още два такива. Ако Пеп иска да си завоюва легендарния статут на своя колега, ще трябва да вдигне още доста купи в близките сезони. Не бива да се забравя и Шампионската лига, която още се изплъзва на Сити. За сравнение, Фъргюсън печели „ушата“ три пъти с отбора на Манчестър Юнайтед.