Римската колония Деултум край Бургас е имала пристанище. Това доказва писмен текст, открит от Националния археологически резерват Деултум-Дебелт. Надписът е върху къс от варовиков саркофаг, датиран от II-III век от н.е. Текстът е на старогръцки език.

Според епиграфа Николай Шаранков, надписът на плочата гласи: „На подземните богове аз корабопритежател пооставих този съкрофаг, ако някой дръзне да положи там друго тяло ще плати динари глоби”.

„Буквите са прекрасно изписани, както казахме, гръцкият език не е случаен в колонията. Съвсем логично е един корабособственик или капитан на кораб да изпише надгробната си плоча на езика, който говори”, каза Красимира Костова, управител на резервата Деултум-Дебелт.

Деултум е единствената колония на свободни римски граждани на територията на България. През 812 година тук се заселват българи. Смята се, че районът е тясно свързан с покръстването на България през 864 година.

Някои историци изказват и хипотезата, че в района на бившата римска колония Деултум е покръстен и самия цар Борис Михаил Покръстител. Със сигурност се знае, че именно оттук е минала и делегацията за покръстването към столицата Плиска. За интересните находки в района през 2011 година Деултум е избран за едно от чудесата на България.

Източник: Канал 3