Джаз концерт на 14.12.2017 г. /четвъртък/ ще събере трима известни музиканти в Поморие. Концертът ще се състои от 19.00 ч. в Градската художествена галерия „Дечко Стоев“. Жителите и гостите на града ще могат да слушат Николай Данцер – ударни инструменти и Маркар Мардиросян – бас китара, а специално участие на събитието ще има израелският композитор Михаил Агре – пиано.

Николай Данцер е роден в Красноярск, Русия. Завършва медицина, но не прекъсва заниманията си с музика. Основател на Джаз бенд „Красноярски диксиленд“, участник в много фестивали с оркестъра на Олег Лундстрем и Биг-бенда на Олег Толкачьов. От пет години живее в България, свири в „Blue Sounds” и други групи.

Маркар Мардиросян е роден в Пловдив. Учи в музикални училища в България и САЩ, където завършва магистърска степен, специалност цигулка. Носител на награди и концерт-майстор на университетски оркестри. Основател на Джаз триото „Toy Box”, свири на майсторски класове на проф. Ифра Нийман и Жерар Пуле. Свирил е с Рей Чарлс, Джон Метзгер, Туайла Парис и др. Основател и съосновател на групите „Blue Sounds” и „Tri o Quatro”. Музикален ментор е в академия за интелигентности „Хауърд Гарднър“ в Бургас.

Михаил Агре е един от най-ярките представители на израелския джаз. Завършва консерваторията в Свердловск, Русия. В началото на 80-те години създава групите „Джаз-Модус“ и „Доктор Фауст“. От 1990 г. живее в Израел, където основава групите „Tabula Rasa“ и „Jerusalem Art Ensemble”. Лауреат е на международни театрални и джаз фестивали като композитор и пианист. Реализира съвместни проекти със звезди в областта на джаза – Сергей Курьохин, Ханс Роделиус, Алберт Мангелсдорф, Роджър Ино и други.

Авторските композиции на Агре са в стила на концептуалния фри-джаз, но в тях винаги се чувства привързаността към класическата основа на жанра.