Международния пленер ,,Солей’’ с участието на художници от България, Македония, Румъния и Турция, бе открит официално в Созопол.

Той се провежда за трета поредна година в рамките на Международния франкофонски фестивал „Солей“ и вече се е утвърдил като един от най-авторитетните прояви от културния афиш на морския град.

Творците са поканени от созополската художничка Ангелина Недин. За период от една седмица ще рисуват картини, които ще бъдат представени на изложба в рамките на фестивала. Те ще рисуват две платна 100/70 см, като една от творбите ще е на тема Созопол, втората е свободна.

България ще бъде представена от Ангелина Недин, Михаил Бешев, Иван Белчев, Георги Чапкънов – Чапа, Нейчо Дойчев, Стоил Мирчев, Нина Златева, Станимир Божилов, Олег Гочев, Камбер Камбер и Мария Алексиева. Много от българските художници са рисували Созопол през годините, а темата за морето е неразривна част от творчеството им.

Турция ще бъде представена от Вахит Акан, който беше и един от участниците в първото издание на пленера.

За първи път в пленера ще вземат участие македонски художници. Андриана Мациева, Миряна Кръстева – Массети, Мариян Дзин и Иво Пецов са завършили Художествената академия в България, но за първи път ще посетят Созопол.

Северната ни съседка Румъния ще бъде представена от Анка Чиофърла ,София Овежан , Ференц Золтан и Матей Ласло . Анка Чиофърла и София Овежан са преподаватели в Художествената академия в Букурещ.

Пленерът ще завърши с обща изложба. Официално откриване на изложбата от творби,създадени по време на Международния пленер ще се състои на 7 юни от 10.00 ч. в комплекс ,,Green Life Resort’’.

Организаторите на пленера предвиждат изложбата да бъде представена на по-късен етап и пред международна публика.