Близо 200 таланти от цялата пристигат в местността „Божура”, за да се включат в най-мащабния фолклорен фестивал в областта. Той ще се проведе на 28 и 29 май т.г. Това е неговото четиринадесето издание.

Съборът има за цел да продължи музикално-песенната традиция на Странджанско-тракийския край, да провокира интереса на младото поколение и стимулира неговото развитие в областта на фолклорното ни наследство.

Събитието се организира от Община Средец, Съюза на тракийските дружества, Народно читалище „Пробуда-1897” и Историческия музей в Средец. По регламент в конкурса могат да участват млади изпълнители на странджански и тракийски песни, разделени в четири възрастови групи- до 10 годишна възраст, от 11 до 14 годишна възраст, „любители” - от 15 до 19 годишна възраст, IV-та група „професионалисти” – 15 до 19 годишна възраст. С изключителен интерес се очакват и изявите на младите инструменталисти, усвоили до съвършенство гайдата, кавала, тамбурата, гъдулката. Най-голям е броят на гайдарите, след това - на кавалджиите, а най-малко са музикантите, които свирят на тамбура. Сред тях е 11-годишният Атанас Иванов, който свири на гайда. Наско е бивш състезател по борба, но пък щом чул звука на гайдата, зарязал тепиха и се отдал на музиката. В момента ученикът усилено се готви за фестивала, а голямата му мечта е да покори световните сцени с българска музика.

Най-малката участничка тази година е 3-годишната Мария Стойчева от Бургас. Тя ще се представи с песен на Магда Пушкарова, наричана Славея на Странджа планина.

В конкурса ще участват и детско-юношески фолклорни групи, както певци и инструменталисти, представители на музикалните училища и паралелки.

Тази година в рамките на фолклорния събор ще се проведе и своеобразен кулинарен фест. Гостите ще имат възможност да се насладят на вкусовете на Странджа, да опитат ястия, непознати в другите региони на страната и приготвени с такова майсторство, че да предизвикат респект и сред най-добрите мастрешефове. Тази година акцентът е върху ястията, приготвени с брашно от плодородните земи на Странджа. Баници с месо, катми, красиви обредни хлябове са само част от изкушенията, приготвени от майсторките от Пенсионерския клуб в Средец и Дружеството на инвалидите.