Окръжният съд в Бургас изпрати директно в ареста британец, издирван от властите в родината си след серия от кражби във… верига магазин за домашни потреби. Задържаният е 42-годишен Гавин Филипс от Ливърпул. Той е обявен за международно издирване от властите във Великобритания въз основа на Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от съда в град Плимут, Великобритания.

В заповедта е посочено, че Гавин се издирва по заповед за арест от 15.06.2016 г., издадена в Кралския съд в Норт Ййст Девън за престъплението заговор за кражба от магазин, осъществено заедно с други лица между 28.10.2014 г. и 19.04.2015 г., извършено в нарушение на британския наказателен закон.

Посочено е, че другите лица са осъдени и са получили наказания между 20 и 28 месеца „лишаване от свобода“, а Гавин не се е явил в полицейския участък, а е избягал. Той е открит от полицията у нас и предаден на прокуратурата. По искане на магистратите в Бургас, съдът му наложи постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Според законите в искащата държава на Гавин може да бъде наложено наказание до 7 години „лишаване от свобода“. Посоченото престъпление има аналог в българския наказателен закон – деяние по чл.195, ал.1, т.4 и т.5 от НК.