Увеличават се делата, заведени от лекари, заради обиди в социалните мрежи.

Това заяви адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова по бТВ. Вербалното насилие спрямо медици е по-често срещано от физическото, но понеже разговорите между лекар и пациент често се водят без свидетели, лекарите не могат да защитят правата си, коментира още тя.

Агресията към лекарите е сериозен проблем не от вчера и днес. През 2013 г. бяха направени изменения в Наказателния кодекс и лекарите бяха приравнени към съдии, прокурори, длъжностни лица и наказанията за нападения срещу тях значително бяха увеличени, припомни Петрова.

Факт е обаче, че не наблюдаваме спад на нападенията срещу тях. Най-често извършителят на даденото престъпление е с чисто съдебно минало и бива освобождаван от наказателна отговорност, налага му се глоба от 1000 до 5000 лева", посочи още Петрова.

Пореден случай на агресия към медици в спешен център бе регистриран у нас, след като 19-годишен нападна фелдшер в Нова Загора. След случая работещите в спешния център в града настояват за физическа охрана.

Напрежението ескалирало, след като близки на 48-годишен мъж с масивен инфаркт, са нападнали екипа след съобщение за смъртта на техния близък.

Работещите в спешния център коментират, че агресията от страна на пациенти е почти ежедневна. Затова настояват за допълнителна охрана.

Нападателят, който е на 19 години, е задържан за 24 часа. А от семейството на починалия мъж твърдят, че лекарите ги провокирали с грубо държание.