Делото за длъжностното присвояване от Корпоративна търговска банка (КТБ) беше отложено. Следващата дата, на която ще бъде направен трети опит за начало на процес, е 27 февруари.

Причина за днешното отлагане стана отсъствието на единия от подсъдимите - Георги Христов. Той не присъстваше и на предишното заседание през януари. Тогава съдът му указа да представи документи, с които да оправдае отсъствието си. Днес се разбра от представено медицинско удостоверение, че миналия път Христов е отсъствал заради хронично заболяване на бъбреците. Адвокатът му Антон Бората обясни, че причината за отсъствието на клиента му днес е същата. Но не представи документ.

По тази причина съдът отложи делото за следващата предварително определена дата, назначи съдебномедицинска експертиза, която да установи актуалния здравен статут на Христов, и го глоби 1000 лв. заради това, че отсъства за втори път, без да представи медицински документ по време на заседанието, а го прави постфактум.

Съдията обясни на адвоката, че глобата може да се обжалва. Вещото лице пък ще трябва да установи дали днешното отсъствие на Христов е заради инцидентно заболяване, или е следствие на хронична болест.

В началото на заседанието съдия Виржиния Петрова каза, че са пристигнали от Сърбия документи за изпълнена международна поръчка по призоваването на сочения за ръководител на престъпната група, източвала КТБ - Цветан Василев.

Адвокатът му Лазар Карадалиев обаче поиска да се запознае с документите в залата и да даде становище дали има редовно призоваване. След като ги видя, той каза, че според него Василев не може да се счита за редовно призован за днешното съдебно заседание. Съдът обаче отказа да обсъжда този въпрос, защото отсъствието на единия подсъдим - Христов, е достатъчна и задължителна причина за отлагане.

След заседанието адвокат Константин Симеонов - също защитник на Василев, отказа да коментира дали има или не редовно призоваване на основния подсъдим. Каза, че трябва да се запознае с документите, които прочете съдът, и след това да каже.

Иначе съдия Петрова каза, че от документите за съдебната поръчка се разбира, че Василев е получил призовката и обвинителния акт, но посочва като причина за отсъствието си неприключила процедура по екстрадицията му в Сърбия.

След заседанието, попитан от журналисти дали би поискал спиране на делото до приключване на екстрадицията, адвокат Симеонов заяви, че такава възможност е предвидена в Наказателно-процесуалния кодекс, но не даде конкретен отговор. На въпроса докога ще се отлага делото и кога ще започне, Симеонов отговори: "Ами не съм внасял обвинителен акт срещу 18 човека."

Наблюдаващият разследването прокурор и шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев обясни пред журналисти, че единствената причина делото да не тръгне е отсъствието на Христов, което било лесно предвидима защита на подсъдим. По думите му спецпрокуратурата искала процесът да започне и всички доказателства да се чуят от обществото.

Според него вече било ясно на всеки "с поне средна интелигентност", че Цветан Василев се укрива. И не иска да дойде не само в България, а и в Европейския съюз, затова отишъл в Сърбия. По думите на Гешев Василев можел да остане в Австрия, където бе първоначално след фалита на банката. Той допълни, че Василев вече не се крие от прокуратурата, а от съда. Според него процедурата по екстрадиция не е основание за спиране на делото, но това ще го реши съдът.

Обвинителният акт беше внесен през юли, като обемът му надхвърля 10 хиляди страници. С него на съд бяха предадени 18 души, за които се твърди, че са организирана престъпна група, чийто ръководител е бившият мажоритарен собственик на банката Цветан Василев.
Обвинението е за присвояване на над 2 млрд. лв. и за длъжностно присвояване на 205 млн. лв., изнесени в брой от трезора на КТБ, както и престъпления по служба от служители на "Банков надзор" на БНБ. Делото ще се гледа в специализирания съд, след като преди година прокуратурата откри организирана престъпна група.