„От момента, в който надуят парното в затвора става като сауна. Това парно го надуват почти до 100 градуса и затова Горан умря, беше сварен, така го надуват, че вътре става като сауна. Само с отваряне на капака на вратата на килията може да се регулира. Но капаците бяха заварени през 2014 година. Първо ги направиха да се заключват, а преди това ние си отваряхме когато искаме. 2014 година решиха да ги заключат, монтираха специални заключалки и после ги счупиха и накрая ги завариха и пробиха по средната дупка за шпионка“- Това свидетелства пред съда в Бургас 59-годишният Георги Вълев, осъден на доживотен затвор за участие в групата за мокри поръчки „Килърите“.

Както „BurgasInfo“ вече писа, миналата седмица Вълев бе доведен под засилена полицейска охрана в съда в Бургас, където бе призован като свидетел на друг лишен от свобода – Стефан Стефанов, който през март 2011 година нахлу въоръжен в клон на "Инвестбанк" в центъра на Сливен, простреля охранителя и взе други шестима служители в банката за заложници. Сега Стефанов съди държавата за лошите условия зад решетките и иска 36 000 лв. обезщетение. Вълев, става ясно от протокола на съдебното заседание, е бил в една килия със Стефанов от 3 септември 2011 г. Били са във втора зона с повишена сигурност на Бургаския затвор. „Със Стефанов сме били близо 3 години заедно във втора зона. Ние сме 24 часа заключени в тези килии. Храним вътре и тъй като няма столчета, ползваме кофите, на които сядаме. Ползваме една кофа за тоалетна... Има случаи когато при почукване отварят за голяма нужда или пък отварят с голямо закъснение, но казват, че не са длъжни и в кофата се извършват тези нужди.За кофата не дават препарат, тя се мие само с вода. Когато урината са отлага тя ужасно мирише. Това нещо с вода е невъзможно да се измие, тъй като урината е много силна. Осветлението-има една малка обикновенна лампа, която свети денонощно, но тя не компенсира липсата на дневна светлина. Нощем от нея не може да се спи, защото не я угасят. На всеки половин час минават да видят през шпионката или докато се отваряха капаците, които бяха с размери 25-25 см“, казва Вълев.

Затворникът се оплаква и от „неканените“ обитатели в пандиза. „Пълно беше с хлебарки още с постъпването, правехме капани пълни с хлебарки. 2014 година пръскаха с препарат, изкараха всички и напръскаха и изчезнаха хлебарките и до настоящия момент няма. Но се появиха дървеници и сега съм целия изяден от дървеници, защото аз съм от снощи тука. Очите ми са затворени, през дрехите ме хапят, главата, лицето бузите. Изцяло съм изяден от дървеници. Затворът е пълен с дървеници, няма място където да няма. Аз в момента бях настанен в отремонтирана част, която е като дву- зведен хотел, с тоалетна, мивка, без баня, всичко е ново направено, както трябва, но оборудването – шкафчета, легла, дюшеци е като в цигански катун, но от най- долните“, подчертава Вълев. И въпреки, че вече не е в Бургаския затвор, дава препоръки към ръководството как да обнови интериора в килиите: „Вишките са старите, мръсните дюшеци, пълни с дървеници, не са боядисали тези вишки. Можеха да сложат нови дюшеци, защото тези са пълни с дървеници. И в новата част е пълно с дървеници и условията също са толкова нечовешки, защото от дървениците не може да се спи едно ухапване води до силен сърбеж, парене и болка, от която се събуждаш и почваш да се чешеш.Лампите вече ги гасят ношем, дървениците са нощни насекоми. Излизат само нощем, това е ужасно нечовешко и жестоко. Да не можеш да спиш.Аз се извинявам за вида, в който съм, защото съм подпухнал и недоспал“.