Доживотната присъда за убийството на нашия граничар Петър Бъчваров е обжалвана пред втора инстанция на съд в Турция, стана ясно днес.
ВП началото на февруари съдът в Одрин прати Енгин Ергуван (30 г.) в килия до края на живота му. Брат му Мустафа, който е бил заедно с него по време на престъплението, получи „пробация“. Решението за това е обжалвано от служебните защитници на Енгин и брат му Мустафа Ергуван. Според запознати Енгин иска по-леко наказание. Очаква се сега да се произнесе по-горната инстанция на турски съд.
Служителят на МВР загина на 7 ноември 2022 г. Бъчваров и военнослужещият Рашко Рашков били част от съвместен наряд, охраняващ границата в района на село Голям Дервент. Двамата забелязали пробив на граничната ограда. Когато Бъчваров се е приближил за проверка, от турска страна проехтели изстрели. Два дни след стрелбата турските власти заловиха братята Енгин и Мустафа. Версията на братятата бе, че обикаляли около границата, за да залавят домашни животни, преминали откъм наша територия, но не знаели че е забранено. Говореше се обаче, че двамата дебнели нелегални бежанци, за да ги ограбят.