Няма извършено престъпление от български граждани - бивши гранични полицаи, които са подсъдими в Турция за смъртта на гражданин на южната ни съседка. Това става ясно от съобщение на Върховна прокуратура. Повод за него е информацията, че по искане на турски съд е започнала процедура по издаване на “червена бюлетина” от Интерпол за задържане и екстрадиране на бившите служители на МВР.
Случаят е от 17 април 2008 г. Тогава граничарите Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков засекли турски бракониери да ловят калкан. Бракониерите не се подчинили на нашите граничари, които им указали да спрат, после започнал ръкопашен бой. От служебното оръжие на Михаил Цонков бил произведен изстрел, който ранил Ялчин Ерджан и той починал на път за болница. Следствието констатира, че изстрелът от пистолета бил произведен случайно, тъй като оръжието се заплело в мрежите.
От прокуратурата съобщиха днес, че в отдел “Международен” е получена информация от Дирекция “Международно и оперативно сътрудничество”-МВР, че към момента по искане на турските власти за издирване с “Червен бюлетин” са обявени само двама български граждани. Съдебното дирене се води в съда в турския град Къркларели.
От държавното обвинение заявиха, че за смъртта на Ялчин Ерджан, българските власти са провели всеобхватно и пълно разследване. Заключението на Военно-окръжна прокуратура-Сливен, потвърдено и от Военен съд-Сливен, е, че няма извършено престъпление от страна на българските граждани. Оттам припомниха и, че още през декември 2014 г. Европейският съд по правата на човека постанови решение по дело, образувано от наследниците на починалия турски гражданин. Съдът в Страсбург прие, че случаят касае настъпване на нещастен инцидент вследствие на случайно събитие и че българските гранични полицаи не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.
От прокуратурата уточнява, че при евентуално постъпване на молба за екстрадиция от Република Турция, то същата не подлежи на изпълнение, тъй като според националното законодателство страната ни не екстрадира свои граждани в държави извън ЕС.