Убиецът на 6-годишно момиченце от сливенското село Сотиря Мартин Трифонов подаде поредна жалба срещу доживотната си присъда без право на замяна, този път до Върховния касационен съд. Това съобщи адвокатът на близките на жертвата Сиво Сивов, пише в. Монитор.

22-годишният убиец е категоричен, че наложената му присъда е прекомерна и нехуманна и тя да бъде променена. За 19 февруари е насрочено заседанието на третата инстанция.

Миналата година през лятото Трифонов направи подобен опит и в бургаския апелативен съд. Там обаче категорично потвърдиха решението на сливенския съд и отхвърлиха аргумента, че наложеното наказание е в нарушение на член 3 от Европейската конвенция за защита правата, който гласи: "Никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание".

Тогава служебният адвокат на убиеца Дойчин Дойчев коментира, че е подал жалбата по настояване на клиента си, който изтърпява присъдата си в Бургаския затвор. Нямал право да откаже макар да не е чул никакви нови признания и доказателства.

Мартин Трифонов беше осъден на възможно най-строгото наказание за това, че на 15 август 2019-а г. в село Сотиря е направил опит да изнасили 6-годишната Кристин Георгиева. Той използвал сила за това и я привел в безпомощно състояние. За това престъпление съдът го е осъдил на 20 години „лишаване от свобода“. Други 10 години са му били присъдени за извършени действия с цел удоволетворяване сексуални щения за повторен път, тъй като вече е осъждан за блудство през 2017 година.

Максималната присъда "доживот" без право на замяна е за убийство по особено мъчителен за жертвата начин. Сливенският окръжен съд осъди Мартин Трифонов да заплати и 600 000 лв кръвнина на гражданските ищци. Делото в Сливен премина по съкратената процедура, разпитан беше само патоанатомът д-р Тома Чаушев, който е извършил аутопсията.