Холивудският актьор Том Круз бе обвинен, че от части е отговорен за самолетната катастрофа, която уби двама души на снимачната площадка на филма American Made ("Бари Сийл, наркотрафикантът").

Близките на пилотите Алан Пъруин и Карлос Бърл, които починаха през септември 2015 г., сега обвиняват звездата, че е подложил живота на двамата мъже на излишен риск.

Трима от пилотите, наети да изпълнят въздушни каскади във филма, бяха въвлечени в самолетна катастрофа по време на снимките, когато техният двумоторен Piper Smith Aerostar 600 се разби в планински склон.

Алън Пурвин и Карлос Берл починаха на мястото на катастрофата, а Джими Лий Гарланд остана инвалид, неспособен да усеща и движи долната част на тялото си.

Според нови документи, представени от семействата на загиналите, Том Круз и режисьорът на лентата Дъг Лаймън, имат частична вина за трагичната катастрофа.

„Настояването снимките да бъдат направени в Колумбия, заедно с ентусиазма, с който Круз и Лаймън подходиха към кадрите с пилотирането доведе до по-натоварен график. Бяха добавяни допълнителни сцени във въздуха“, категорични са близките на загиналите мъже, цитирани от списание People.

В имейл, цитиран от изданието Page Six, Пъруин предвижда фаталния край, като пише: „В момента границата на обезопасяването ни е много тънка с настъпването на инцидент. Повярвайте ми!“

В отделен имейл той пише: "Това е най-опасният филм, който съм снимал някога."

Към момента Круз и Лаймън не са извикани като свидевтели по делото, макар роднините на пилотите да им вменяват частична вина. По думите на опечалените звездата от „Топ Гън“ е бил съвсем способен да пилотира сам самолетите и е трябвало да го направи.