Първия по рода си международен кулинарен фестивал - "България посреща вкусовете на света" ще събере най-добрите майстор-готвачи от САЩ, Унгария, Полша, Израел, Индия, Румъния, Мексико, България. Той ще се проведе на 14 май т.г. Бургас ще бъде един от седемте български градове – домакини. Фестивалът се организира в партньорство от Министерство на туризма, Кулинарна академия и 18 чуждестранни посолства у нас. Целта е кулинарните традиции, обичаи и многообразието на културите на света да бъде събрано по едно и също време в България. Всеки от седемте градове домакини, ще представя България пред света с типичните за града и региона вкусове и традиции.

Събитието се провежда със съдействието на Община Бургас.

Точно в 11.00 часа представители на местната власт, посолства и партньори на инициативата ще открият събитито в Мall Galleria и заедно с бургазлии и гости на града ще се включат в първото по рода си гурме събитие от такъв мащаб. Посетителите на фестивала, който гостува в Бургас в рамките на един ден ще могат да се насладят както на специална селекция блюда от националната кухня на различните държави, така и да си припомнят неподправения вкус на традиционни български ястия. Ще има дегустация на вина и музикална програма с участието на ПФА "Странджа", Бургаски духов оркестър, детски фолклорен ансамбъл "Радост" и детски народен хор "Трепетлика" към Общински детски комплекс -Бургас.

Местни винарни и производители ще презентират своята продукция по време на целия ден на фестивала, а гостите ще имат възможността да дегустират неповторимите вкусове на Бургас.

Посетителите ще могат да закупят специално изработени от децата на Бургас сувенири, а приходите от благотворителния базар, както и средствата от символичната входна такса в размер на 3 лв. ще бъдат предоставени в подкрепа на Общинския фонд за семейства с репродуктивни проблеми в Бургас.