„Райският газ 100 процента е в списъка на забранените наркотичните вещества. Запознат съм с действието му, но не ми е работа да го коментирам. Това не е прерогативите на Агенцията по храните. Всичко, което се вдишва, както и тютюнопушенето, 100 процента е към Регионалната здравна инпекция и към полицията“- Това заяви д-р Георги Митев, директор на регионалната структура на Българската агенция по безопасност на храните в Бургас. Наш репортер се обърна за коментар към него, след като по време на нощен репортаж във вторник вечер в Слънчев бряг, с очите си се убеди, че в най-големия ни курортен комплекс безконтролно се продават балони с райски газ. Цената им е от 5 до 10 лева в зависимост от големината. Туристите, вдишали от тях изпадан в необяснима еуфория, скачат, смеят се истерично- а това е само видимата част. Какви са последващите ментални проблеми, продавачите на райски газ в комлекса не се ангажират да прогнозират. „Това не е медицински газ- от него ти изпадат зъбите. Нашият е фреш“, заяви пред репортер един от търговците.

„Като лекар трябва да съм запознат с действието на райския газ. Имам информация, че се предлага в Слънчев бряг, но то е в домейна на Комисията за защита на потребителите. Те отговарят за това. Не ние. Имаме нарочна заповед“- Това пък каза шефът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров. Той уточни, че все пак здравни испектори са били, и миналата, и по-миналата година на проверка, заедно с експерти от Комисията за защита на потребителите и полицията и даже са били съставяни актове. На въпрос констатирали ли са служителите от РЗИ нарушения, Паздеров каза, че райският газ в Слънчев бряг не е изследван. Все пак изрази готовност за съдействие, ако предоставим капсула с химичното съединение. Но на по-късен етап.

„Нямаме касателство, никога не сме правили такива проверки, нито сме получавали такива сигнали. От вас научавам какво е това райски газ. Всичко що е химия е към РЗИ“, категоричен бе шефът на Комисията за защита на потребителите в Бургас Николай Стойков.